Napló Agóra: Mélygarázsban mélyülő morál?

Debrecen – Hogyan közlekedünk a mélygarázsokban, ki tart e parkolókban rendet? Ismét a közlekedés, pontosabban annak morálja hangosította föl a Napló virtuális elektronikai szólás-terét, az Agórát.

Ábrahám László említette meg, hogy sokat olvasott nálunk a renitens közlekedőkkel szembeni keményebb rendőri fellépésről. Hozzátette: ez derék dolog, előbb-utóbb biztosan lesz eredménye. Ugyanakkor kíváncsi volt arra, hogy mi újság a mélygarázsokban? Ott ki tartatja be a rendet? Merthogy – autó méretétől függetlenül – sokan „hülyén” tudnak kocsijukkal megállni. Többen másfél helyet foglalnak, vagy a közlekedő úton állnak meg. Akadnak, kik a kötelező haladási iránynak szembe mennek. Ábrahám László szerint ha erre senkinek sincs gondja, úgy azt jelezni kellene: szabad a parkolás. Ez esetben viszont ne csodálkozzunk, ha mondjuk a bejáratot is elzárva teszik le autójukat néhányan.


Biztonsági őrrrel

A Malomparkban például táblával jelzik, hogy az üzletközpont mélygarázsában a Kresz érvényes. Molnár Viktória, a Malompark marketingese tudatta azt is, hogy tapasztalataik alapján nem helytálló a jelzés, miszerint össze-vissza állnának az autók. – Tájékoztatásul közlöm, hogy mind a mélygarázsban mind a külső közlekedési területen az év minden napján
biztonsági őrt alkalmazunk, kinek feladata a közlekedési rend fenntartása. Igen fontos helyen áll a jóhírben álló bevásárlóközpontunk üzemeltetésének szempontjai között az általános rendezettség, melyhez a felvetett problémai is tartozik. Természetesen e szempontok érvényesülését is segítjük a kiemelt ünnepeket, és eseményeket megelőző időszakokban – nem kevés anyagi költség vállalásával rendőrségi forgalom- irányítás igénybevételével – írta levelében Molnár Viktória. Kérdeztük a Debrecen Plaza vezetőjét is, mondaná el tapasztalatait, de nem kaptunk választ levelünkre.

Egy rendőr, egy közlekedő?

Halmosi Zsolt is olvasta levelező társunk írását. A megyei rendőrfőkapitány billentyűzetet ragadott s megírta Ábrahám Lászlónak, hogy a debreceni mélygarázsok útrészei közforgalom elől el nem zárt magánutaknak minősülnek, és az itt folyó közlekedést is a Kresz szabályozza.

A szabályok betartatását a közforgalom elől el nem zárt parkolókban a rendőrség ellenőrzi.

Nem tartozik azonban a rendőrség hatáskörébe annak ellenőrzése, hogy a várakozó járművek a parkolásra kijelölt helyek közül hányat foglalnak el. Ennek vizsgálata, koordinálása az üzemeltető feladata – írta levelében a dandártábornok, majd kifejtette, hogy a közelmúltban elsősorban Debrecen belvárosában igyekeztek fellépni a szabályokat semmibe vevőkkel szemben.

Korábban elemzték, hogy hol kell az ellenőrzéseket tartani, s ez nem csak olyan helyeket jelent, ahol mindenki látja munkájukat. 

A kollégáim visszatérően ellenőrizték a bevásárló központok előtti útszakaszokat, a tilosban várakozókkal és a szabályokat megsértő járművezetőkkel szemben szigorú szankciókat alkalmaztak. A jövőben – lehetőségeinkhez mérten – ellenőrzéseinket kiterjesztjük a felszín alatti területekre is, ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy minden közlekedő mellé nem állítható rendőr – közölte Halmosi Zsolt.

Nem volt még baleset

A garázsok átadását megelőzően az “utcai forgalmi rend” (kihajtások, behajtások) figyelembevételével kialakításra kerül a garázsok forgalmi rendje. Ez a felszíni közlekedéshez hasonlóan szabványos KRESZ táblákkal, valamint útburkolati jelek felfestésével kerül megvalósításra – közölte Nyikos István, a debreceni mélygarázsok legtöbbjét üzemeltető Dkv. zrt. szolgáltatási igazgatója.

Megtudtuk tőle, hogy kamerákat is helyeztek el, s ezeken keresztül folyamatosan tájékozódik helyszíni, avagy központi diszpécserük az épp zajló forgalomról és ha kell beavatkozik munkatársuk. Az eltelt időszakban a mélygarázsokban még nem következett be járművek ütközése.

A felszíni kijáratoknál néha előfordulnak renitens gépkocsi tulajdonosok, akik a tilos helyen várakozva akadályozzák a közúti, valamint a mélygarázsok forgalmát, azonban itt csak a rendőrségnek és a Közterület Felügyeletnek van joga eljárni, ők ezt szükség esetén általában meg is teszik – tájékoztatott Nyikos István.

P.G.