Napirenden Ózd örökségalapú fejlesztése

Projektzáró kerekasztal-beszélgetést rendezett Ózdon a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal. Az eseménynek az Általános Művelődési Központ csütörtökön adott otthont.

A megbeszélésen Ózd komplex, kulturális örökségalapú fejlesztése és a résztvevők ebben való szerepvállalása került terítékre. Az előadásokat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vezető munkatársai tartották.

Háromesztendős

A hivatal 2003 márciusában indította el hároméves Ózd projektjét, amellyel a funkcióját vesztett ózdi ipari régió kulturális örökségre alapozott revitalizációs programját készítette elő. A projekt során a hivatal elkészítette az egykori törzsgyárat, a középületsort és a körülöttük levő lakótelepeket magába foglaló központi terület, valamint több épület védési dokumentációjával, továbbá a lakótelepek építészeti és értékfelmérésével együtt Ózd örökségalapú városrehabilitációjának tanulmányait.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma az ebben foglaltak végrehajtására javaslatot nyújtott be az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszterhez. A lebonyolító Nemzeti Fejlesztési Hivatal a pályázat benyújtását szorgalmazza. A kiírás októberben jelenik meg.

K.T.