Étkezés

2020.03.20. 14:30

Jól főzzük vagy süssük meg

A háromóránkénti étkezés könnyebben megvalósítható, ha otthon vagyunk.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Most könnyebben megvalósítható az is, hogy a három óránkénti étkezést tartsuk – állítja Csitári Nikolett dietetikus. Nincsenek az otthoni tevékenységeket befolyásoló külső körülmények, közlekedésben töltött hosszú idő, amitől függhet, mikor tudunk étkezni. A napirendbe az étkezés ritmusát be kell iktatni! Kell egy kis idő, amíg átáll a szervezet az új rendszerre, de később, ha visszaáll minden, könnyebb lesz a napi rutin továbbvitele. Pozitívumként is felfogható, hogy kaptunk arra időt, hogy megreformáljuk az életünket, egészségesebbé tegyük a táplálkozásunkat.

Semmi halmozás!

Az élelmiszerek felhalmozása felesleges. Egyrészt, mert lesz utánpótlás, az ellátás nem áll le. Másrészt, mert talán olyat is megveszünk ilyenkor, amire semmi szükségünk, mert nem is szereti a család, de azt gondoljuk jó, ha van otthon. Ezek az élelmiszerek később a szemétben landolnak, tehát csak pazarlás. Két hétnél hosszabb időre előre nem érdemes bevásárolni. A Magyar Táplálkozástudományi Társaság interneten fellelhető ajánlásait erre vonatkozóan érdemes figyelemmel kísérni – hangsúlyozta a szakember. Fontos, hogy a higiéniára most még jobban oda figyeljünk. Nem csak a kézmosás lényeges, az ételek elkészítésénél a hőkezelés milyensége. Most akkor tesszük helyesen, ha a gyors párolás helyett inkább megfőzzük vagy megsütjük az alapanyagokat. A szavatossági időt is tartsuk szem előtt!

Fagyasztott termékeket

Ilyen esetekben a konzervek fogyasztása is jobban megengedett, de a fagyasztott termékeket javasolja inkább a dietetikus. Hiszen a konzervek több sót és sok esetben tartósítószert tartalmaznak, ellentétben a frissen lefagyasztott zöldségekkel, gyümölcsökkel, félkész ételekkel.

Kevesebb energia kell

A fehér liszt helyett, – amelyből a legtöbb fogyott mostanában a boltokban – jobb lenne a teljes kiőrlésű, vagy rozsliszt. A rántás most sem javasolt, a sűrítésnek számos egyéb módja ismert. Ha van lehetőségünk otthon kenyeret sütni és fehér lisztünk van, akkor érdemes korpával vagy magliszt keverékkel, esetleg olajos magokkal dúsítani. A sok szénhidrát fogyasztása azonban a kevés mozgással járó otthoni lét miatt nem ajánlott, úgyhogy ezt is mértékkel tegyük – tette hozzá a dietetikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában