nyíri

2020.02.16. 16:30

Nyíri építő közössége

Felújították és kibővítették a református gyülekezeti házat Nyíriben, az épületet a napokban adták át.

Bódisz Attila

A nem egészen félezer lakosú hegyközi kistelepülés közössége a kormánytól kapott 23 millió forintot fejlesztésre a Magyar falu program keretében. Orbánné Verók Zsuzsanna lelkipásztor arról beszélt, hogy az egykori csűrből átépített épületet már több éve nem használták leromlott állapota miatt. Most látták elérkezettnek az időt, hogy a pályázati lehetőséget kihasználva újra hasznosítsák. A megítélt pályázati támogatást a Tiszáninneni Református Egyházkerület további 400 ezer forinttal toldotta meg, ebből a fűtést sikerült korszerűsíteni. Az épületet ki is bővítették, amiben vizesblokk és ifjúsági szoba kapott helyet. A felújított házban egyebek mellett fiatalok számára szervezett rendezvényeket szeretnének lebonyolítani, de tervezik például baba-mama klub elindítását is. A gyülekezeti ház legnagyobb termét az egykori református püspökről, Darányi Lajosról nevezték el, itt látható az egyházközség történetét bemutató kiállítás.

Megmaradjanak a közösségek

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatáson azt hangoztatta: a kormány a Magyar falu program létrehozásával azt szeretné elérni, hogy a kis falvakban is megmaradjanak a közösségek.

Dr. Hörcsik Richárd ország­gyűlési képviselő hozzátette: a program már most mutatja a hasznosságát, így azt tovább kell folytatni. A honatya emlékeztetett rá, hogy hasonló címen már 130 millió forint talált gazdára, ami azt igazolja, hogy a kis közösségeknek is vannak terveik.

A felújításért hálaadó istentiszteletet tartottak, amelyen Mészáros István, a Zempléni református egyházmegye esperese hirdetett igét, valamint Pásztor Dániel, a Tiszán­inneni Református Egyházkerület püspökhelyettese osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel, méltatva például azt, hogy a településen építő gyülekezet működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában