Járvány

2020.02.26. 13:25

Először végeznek klinikai vizsgálatot a lehetséges ellenszerről

Várhatóan a világ 50 helyszínén 400 páciens vesz részt a nemzetközi vizsgálatokban.

A jokohamai kikötõben karantén alá vont Diamond Princess óceánjáró egyik utasának testhõmérsékletét ellenõrzi egy egészségügyi dolgozó a 14 napos elkülönítést követõen, mielõtt elhagyja a kikötõt 2020. február 21-én. A tengerjárót azután vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült, megfertõzte a COVID-19 vírus. A luxushajón mintegy 600-ra nõtt a tüdõgyulladást okozó új koronavírussal fertõzöttek száma, két japán utas, egy 87 éves férfi és egy 84 éves nõ azt követõen halt meg, hogy kórházba szállították õket. MTI/EPA/Franck Robichon

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Franck Robichon

A vírus okozta betegség lehetséges gyógymódját tesztelő kutatás kezdődik az Egyesült Államokban, Nebraskában – közölték a hatóságok.

A résztvevők fele a remdesivir nevű antivirális gyógyszert kapja, míg másik fele placebót.

Számos más kutatás van jelenleg folyamatban a világon, egy pedig kifejezetten ugyanezt a gyógyszert vizsgálja.

Andre Kalil, a Nebraskai Egyetem Orvosi Központjának professzora, a kutatás vezetője elmondta, a klinikai vizsgálatot gyorsan dolgozták ki a Kínából elindult járványra válaszul.

 

Azok a páciensek, akik a Covid-19-nek elnevezett újfajta koronavírussal fertőződve kerültek kórházba, akkor alkalmasak a kutatásban való részvételre, ha legalább mérsékelt tüneteik vannak.

„Azoknak kell segítenünk, akiknek a legnagyobb szüksége van rá” – mondta Kalil.

A Nebraskai Egyetem Orvosi Központjában 14 embert kezelnek, akiket a Japánban karantén alá helyezett Diamond Princess nevű óceánjáróról evakuáltak.

Tizenkettejüknél lett pozitív a koronavírust azonosító teszt.

A jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess óceánjáró utasai buszokkal távoznak a kikötőből a 14 napos elkülönítést követően
Fotó: Franck Robichon / MTI/EPA

Egyelőre nincs bizonyítottan hatásos kezelés vagy hatóanyag az új vírus ellen, mely több mint 80 ezer embert fertőzött meg világszerte, több mint 2700-an pedig belehaltak. A halálos esetek többsége Kínában történt.

A betegeknek az orvosok folyadékot és fájdalomcsillapítót adnak a tünetek kezelésére, melyek között láz, köhögés és légszomj szerepelhet.

Azok esetében, akik súlyosabb állapotban vannak, az orvosok a légzésüket segítik, vagy mesterséges vérkeringést biztosító – a vért pumpáló és oxigénnel ellátó, testen kívüli – műszereket alkalmaznak, hogy megkönnyítsék a szív és a tüdő munkáját.

Legalább két, páciensekkel végzett kutatás van folyamatban Kínában, köztük a Gilead Sciences cég által szintén a remdesivirt alkalmazó vizsgálat és egy másik, mely a lopinavirt és ritonavirt is tartalmazó HIV-gyógyszert teszteli.

A remdesivirt a Gilead Sciences fejlesztette ki eredetileg az ebolafertőzés ellen. A szer sejtszinten hatékonynak bizonyult a koronavírus ellen is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt hónapban publikált kutatási tervezete szerint a remdesivirt tartják a „legígéretesebb jelöltnek”. A WHO által idézett laboratóriumi vizsgálatok arra utalnak, hogy a remdesivir a Covid-19-cel azonos családba tartozó SARS és MERS vírusok ellen hatásos lehet.

A Gilead Sciences páciensek egy kis csoportjának biztosította a remdesivirt, köztük egy Washington államban élő férfinak, aki vuhani utazása után lett beteg. Ő már nem szorul kórházi kezelésre, de az nem teljesen bizonyos, hogy a szernek köszönhető a gyógyulása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában