Friss hírek

2009.05.27. 12:42

Újratárgyalják Budaházy ügyét - a vád az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete

<p>Szerdán szokatlanul kis számú hallgatóság jelenlétében megkezdte a Fővárosi Bíróság Budaházy György egy régebbi ügyének újratárgyalását, amelyben a vád az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete. E vád alól Budaházyt a Fővárosi Bíróság 2008. január 30-án első fokon bűncselekmény hiányában már felmentette, de ezt az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla 2008. november 6-án hatályon kívül helyezte és a Fővárosi Bíróságot új eljárásra kötelezte, felvetve, hogy más bűncselekmény, a lázadás előkészületének megállapítása sem elképzelhetetlen. Kalina József büntetőtanácsának arra a kérdésre kell válaszolnia, Budaházy túllépte-e a véleménnyilvánítás alkotmányos határait.</p>

A vád szerint a 3 gyermekes gépészmérnök, Budaházy György 2006. szeptember 26. és 2007. március 7. között 13 olyan írást tett közzé a kuruc.info internetes honlapon, amelyekben a fennálló rend erőszakos megváltoztatására buzdít. A "Gyurcsány leváltása még nem old meg semmit", a "Nem erőszakosak, erősek voltunk", "A hangyák elsöpörhetik a sáskákat" és a többi írás az ügyészség szerint elegendő ahhoz, hogy a bíróság kimondja Budaházy bűnösségét, hiszen ezek a cikkek az ügyészség szerint közvetlen és konkrét fenyegetést tartalmaznak. Az internetes cikkekben a vád szerint Budaházy többek között a rendőrség legyőzésére adott taktikai utasításokat.

Budaházy György a szerdai tárgyaláson is ártatlannak vallotta magát, védője, Gaudi-Nagy Tamás szerint pedig a demokrácia megcsúfolása lenne, ha nem lehetne bírálni a kormányt.

A tárgyalás szeptember 16-án folytatódik, amikor a perbeszédek után ítélet várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!