Friss hírek

2009.05.13. 19:45

Vádat emeltek egy magasrangú Pentagon-alkalmazott ellen

<p>Vádat emeltek az Egyesült Államokban egy "biztonsági átvilágításon" korábban átment alezredes ellen, mert a hatóságok szerint titkosított információkat adott át egy kínai ügynöknek. Ezt szerdán közölte a washingtoni igazságügyi minisztérium.</p>

A légierő nyugállományú alezredese, James Wilbur Fondren, aki a Csendes-óceáni Parancsnokság és a washingtoni Pentagon összekötő irodájának helyettes igazgatója, a vád szerint úgy adott át titkokat, hogy tudta: "amit tesz, az törvénytelen és konspiratív".
"A Kínai Népköztársaság külföldi ügynökének átadott tikos információk valós és komoly fenyegetést jelentenek nemzetbiztonságunkra."- mondta Dana Boente, illetékes ügyész. A vád részletei szerint a 62 éves Fondren üzleti tanácsadás címén létesített kapcsolatot a tajvani születésű Tai Sen-kuo-val 1998 elején, két évvel azután, hogy nyugállományba vonult a Légierőtől. Az üzleti jellegű tanácsadói kapcsolat akkor is megmaradt, amikor civil alkalmazottként Fondren 2001 augusztusában a Csendes-óceáni Parancsoksághoz került. Ekkor elvégeztek vele egy biztonsági átvilágítást.

A vád szerint Tai Sen-kuo behálózta Fondrent, aki végül 2004 novembere és 2008 februárja között 350 és 800 dollár közötti darabáron tikos információkat adott el a kínai férfinak, akit 2008 februárjában vettek őrizetbe Fondren virginiai házában. Őrizetbe vették az amerikai hatóságok a Pentagonban dolgozó, Gregg William Bergersent és egy másik kínai férfit is.

Tai Sen-kuo 2008 márciusában bűnösnek vallotta magát. Végül 15 és fél börtönre ítélték. Bergersent és a másik kínai férfit ugyancsak elítélték. Fondrenre öt év börtön vár, ha bűnösnek találják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!