Napi 30 ezerrel több jegy fogy a BKV-nál

A fokozott ellenőrzések miatt a korábbinál naponta 30 ezerrel több menetjegyet ad el a BKV március 8-a óta. Csütörtök óta 15 nagy csomópontban, elsősorban a metrón utazók találkozhatnak ellenőrökkel, de az akciót március második felétől kiterjesztik a HÉV megállókra is. A BKV a következő hetekben 50 új ellenőrt vesz fel és tanít be.

A bliccelők egy része a fokozott ellenőrzések miatt már vásárol jegyet az utazás megkezdése előtt, így a BKV körülbelül 30 ezer jeggyel értékesít többet, mint korábban, ez 7-8 milliós plusz bevételt jelenthet naponta. Ebből 3-3,5 millió forint közvetlenül a társaság jegypénztáraiba folyik be, a jegykiadó automaták és a viszonteladók forgalmát azonban csak később, április második hetében összesítik.

A metróállomásokon bevezetett szigorú ellenőrzések miatt a bliccelők egyelőre a föld feletti tömegközlekedést választják – mondta el a Független Hírügynökségnek Regőczi Miklós, a BKV kommunikációs igazgatója. Hozzátette: a jelenlegi 430 ellenőr mellé újabb ötvenet vesznek fel. Velük néhány hetes képzés után májustól találkozhatnak az utasok. A BKV-nál nem zárják ki, hogy a mostani tapasztalatok birtokában tovább szigorítják az ellenőrzéseket.

Regőczi Miklós szerint 1-2 év alatt minimálisra csökkenthető a jegy nélkül utazók aránya. Az elektronikus jegyek illetve a Londonban már bevált első ajtós módszertől várja a közlekedési társaság a javulást. Utóbbi azt jelenti, hogy a buszokra csak az első ajtónál lehetne felszállni, míg a hátsó ajtókat a leszálló utasok használhatnák.

A BKV naponta 4 millió utazással számol, ami körülbelül 7-800 ezer utasnak felel meg. A társaság becslései szerint az utasok mintegy negyede, azaz körülbelül 200 ezren bliccelnek, napi több tízmilliós kárt okozva a társaságnak.Sporthírek