Naperőmű Sóstófalván: az egyik pozitív példa

Akt.:
Vágvölgyi Szabolcs
Vágvölgyi Szabolcs
Miskolc – Megoldandó probléma: mi legyen a fölösen termelt villamos energiával?

Egy megyénkbeli érzékletes példával igyekezett Vágvölgyi Szabolcs, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tanácsadója megvilágítani, hogy miért fontos üzletág a társaság működésében az energetikai, energiahatékonysági tanácsadás. Sóstófalván egy 0,5 megawattos naperőművet helyeztek üzembe nemrég, amely 230–240 háztartás villamos­energia-felhasználását képes biztosítani. Ez alapjában véve tökéletesen megfelel a település igényeinek. A gond ott kezdődik – és ez hatékonysági kérdés –, hogy az erőmű által előállított villamos energia több, mint amit a község képes felhasználni, így gondoskodni kell a felesleges energia értékesítéséről. Ehhez van szükség a szakértői támogatásra, amit a társaság képes biztosítani a település számára.

Szabályok mentén

A hazai energetikai jogszabályi környezet ugyanis bonyolult, nehezen áttekinthető és alaposan túlszabályozott. Sóstófalva számára megoldatatlan gond annak megszervezése, hogy a fölös energia eljusson a célállomásra. Ezt ilyen egyszerűen nem teszi lehetővé a jogi és műszaki környezet. Megfelelő hálózatra van szükség, ahhoz csatlakozni kell és komoly műszaki paramétereknek kell megfelelni. Ilyen helyzetekre is felkészült a Századvég Gazdaságkutató Zrt. energetikai üzletágának szakembergárdája. A megyénkbeli példa révén is látszik, hogy az energetikai üzletág folyamatos és eseti megbízások révén segíti az államigazgatást és a vállalkozásokat. „Tevékenységünkbe tartoznak az energiapiaci elemzések, előrejelzések készítése, piackutatások (kvalitatív és kvantitatív egyaránt) lebonyolítása. Vizsgálataink kiterjednek a földgáz-, villamosenergia-, távhőszektorra, valamint a megújuló energiahordozókra is” – számolt be Vágvölgyi Szabolcs tanácsadó.

ÉM-SZB

Vágvölgyi Szabolcs

Vágvölgyi Szabolcs 2015 októbere óta erősíti az energetikai üzletág csapatát tanácsadói beosztásban. Tanulmányait külföldön végezte, a London School of Economicson szerzett környezetpolitika diplomát, majd a University College London ausztráliai kampuszán tanult tovább energia és természeti erőforrás szakon. Az energetikai piac több szektorában is szerzett már tapasztalatot, részt vett számos hazai energetikai piacot érintő tanácsadói projekt elkészítésében, valamint energia brókerként is dolgozott.
hirdetés


hirdet�s