Napelemgyárat építenek Nógrád megyében

Várhatóan 810 embernek adnak majd munkát az új napelemgyárban a Nógrád megyei Rétságban. Az üzem építéséhez még idén hozzáfoghatnak, 2009-ben pedig indulhat a gyártás – jelentette be Kóka János gödöllői sajtótájékoztatóján pénteken. A gazdasági és közlekedési miniszter arról is beszámolt, hogy néhány héten belül kiírják azt a 3 milliárd forintos pályázatot, amellyel hagyományos, tehát nem panel házak energetikai korszerűsítéséhez lehet támogatást kérni.

Az új üzemben a tervek szerint a jelenleginél olcsóbban állítanának elő napelemeket, ez is segíthetné a zöld energia elterjedését. Magyarországon most az éves energiaszükségletnél 400-szor több a napenergia, a technológia mégsem terjedt el, a napelemek beszerzése drága ugyanis és csak hosszú idő után térül meg. Az új vállalat egyébként az előzetes üzleti terv alapján 2009-2014 között 125 milliárd forint többlet árbevételre számít.

A pénteki sajtótájékoztatón Kóka János kitért arra is, hogy hamarosan lakossági energetikai pályázatot írnak ki, amelyben 3 milliárd forinttal támogatják megújuló energiahordozók telepítését és az energetikai korszerűsítést.

Tavaly 11 nap után le kellett állítani ezt az energetikai pályázatot, olyan sokan jelentkeztek. Az 1,2 milliárd forintos keretből 800 millió forint jutott az energiahatékonysági, és 183 millió forint a megújuló energiaforrások, így például napkollektorok, hőszivattyúk vagy szélkerekek telepítésére.