Napelemek segítenek a takarékosságban Harsányban

Szabó Gergely a polgármesteri hivatalon lévő napelemeket mutatja
Szabó Gergely a polgármesteri hivatalon lévő napelemeket mutatja
Harsány – Harsányban minden közintézmény energetikailag megújult.

– Tovább javult településünk közintézmény-hálózatának energiahatékonysága – mondta ottjártunkkor Szabó Gergely, Harsány polgármestere. – Önkormányzatunk nyertes pályázatának köszönhetően közel 21 millió forintos beruházás valósult meg, melynek keretében a szakemberek napelemeket szereltek fel az óvoda, a konyha, a polgármesteri hivatal és a közösségi ház tetejére. Most már elmondhatjuk, hogy minden intézményünk energetikailag megújult, megtörtént az épületek szigetelése és a nyílászárók cseréje is. Több éve napkollektorok segítségével állítjuk elő a meleg vizet, biomassza kazánokkal fűtünk, melyekhez saját önkormányzati üzemünkben készítjük a biomasszát. A mostani nyertes pályázatunk jóvoltából pedig, a mininaperőművünket kiegészítve, az intézmények áramellátását is megújuló energiával, napelemek segítségével fogjuk megoldani, mely további jelentős energiaköltség-csökkenést eredményezhet.

A település vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a közfoglalkoztatás keretében leburkolták az általános iskola étkezdéjét, illetve a nyáron még játékokat fognak az iskola udvarára telepíteni.

– Az is nagy öröm számunkra, hogy az óvodánkban egy mini, élőfüves focipályát is átadtunk, ezzel is segítve és bővítve a gyerekek sportolási lehetőségeit – folytatta Szabó Gergely, aki további fejlesztésről is szót ejtett. – A volt TSZ irodában megtörtént a nyílászárók cseréje és zajlik a közművesítése, ide egy innovációs központot tervezünk, és persze kihasználva a pályázati lehetőségeket további bővítése is tervben van.

Azt is megtudtuk, hogy nagyon sikeres Harsány otthonte­remtési programja: „Több telek- és lakásvásárlás megvalósult, illetve építkezés is megkezdődött a településen” – hangsúlyozta Szabó Gergely.

ÉM-PA