Napelemek egy tízemeletes lakótelepi ház tetején Nagykanizsán

Elszántan küzd az elszabaduló energiaárak ellen egy tízemeletes ház lakóközössége Nagykanizsán. A panelház elavult kazánját és nyílászáróit már kicseréltették, túl vannak az épület külső hőszigetelésén, most pedig napelemekkel boríttatják be a tetőt. A rendszer naponta ötezer liter meleg víz előállítására alkalmas, a lakók évente több millió forintot spórolhatnak.

A toronyházon csaknem kétszáz négyzetmétert borítanak be napkollektorokkal. A rendszer a ház éves melegvíz szükségletének 65 százalékát fedezi, vagyis a lakók évente milliókat spórolhatnak – állítják a szakértők.

Reményeink szerint egyre nagyobb mértékben érzik ezt a pénztárcájukon a lakók. Ahogy emelkedik a gáz ára, annál nagyobb a megtérülés – mondta a Független Hírügynökségnek Tóth Antal, a napelemeket szerelő cég képviselője.

A rendszer kiépítése 14 millió forintba kerül. Ehhez valamivel több, mint két millió forint állami támogatást kaptak a lakók, a többit hitelből fizetik. A törlesztés havonta néhány ezer forinttal megemeli ugyan a közös költséget, a beruházást mégis majd’ mindenki támogatta. Szabolcsi Istvánt a számok győzték meg.

“Ha valamelyik energia ingyen jön, és a bekerülési költségek, szerelési költségek 5-6 év alatt megtérülnek, akkor az azt hiszem, hogy jó” – mondta Szabolcsi István, aki a toronyház ötödik emeletén él.

A szakértők szerint a napelemek miatt a lakások ára is emelkedik a tízemeletesben.
Ha a rendszer beválik, és valóban milliókat spórolnak a melegvízen a lakók, akkor újabb fejlesztésbe vágnak bele, és a lakások fűtését is ingyenes energiával oldják meg.