Nanotechnológia Miskolcon – kronológia

Nanovilág
Nanovilág
Miskolc – A mai nap folyamán tartanak sajtótájékoztatót a megyénkben megvalósuló nanotechnológia beruházásokról, amely egy több mint 2 éve megkezdődött folyamat újabb állomásáról és fejleményeiről tudósít. Mi az a nanotechnológia? [.pdf – 108KB]

Egy kis “nanotörténelem”

2005 február, Moszkva:

Vlagyimir Putyin elnök találkozója Gyurcsány Ferenc-cel. Aláírták azt a megállapodást, amely egy tudományos fejlesztőközpont kialakításáról szól orosz technológiával – a hazai kormányzat színhelyként Miskolc városát jelölte meg.

2005. április 17-e, Észak-Magyarország:

„Nanotechnológiai centrum létesül a borsodi megyeszékhelyen – a bejelentés már a miniszterelnök közelmúltbeli moszkvai látogatását követően megtörtént… rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be a miskolci városházán, hogy az orosz kormányzati szándékkal ide, az észak-magyarországi régióközpontba telepítendő kutatóközpont alapjai már idén megteremtődhetnek… Az illetékes orosz föderációs szerv, a Szövetségi Tudományos és Innovációs Ügynökség képviselői érkeztek Szergej Nyikolajevics Mazurenko elnök vezetésével… a borsodi megyeszékhelyre…”

2005. december 12-e:
Az NKTH nemzetközi pályázatot hirdetett meg nanotechnológiai kutatólaboratórium felállítására a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány miskolci telephelyén.
2006. március 2-a Észak-Magyarország:
Nanoporok, gyógyszerek, szigetelések, orvosi protézisek, meteorológiai mérőmódszerek, nano-diszpergációs technológia – ilyesmik tárgyában folyik majd a kutatás Miskolcon, s ami a lényeg, az eredmények hasznosítása végett várhatóan ipari cégek települnek majd ide…

A magyar kormány 1,8 milliárd forinttal támogatja a miskolci nanotechnológiai kutatóközpont létrehozását, az orosz partner pedig a licence-jogokat és a technológiát biztosítja. Az erről szóló megállapodást Vlagyimir Putyin orosz elnök magyarországi látogatásának első napján a magyar és orosz szakminiszterrel írta alá…”

2006. május:
Dr. Kaptay György pályázata bizonyult a legjobbnak, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány miskolci telephelyén megalakuló nanotechnológiai kutatólaboratórium felállítására kiírt pályázaton.

2006. október 28-a, Észak-Magyarország:
A pólus program a világon mindenhol a tudásalapú gazdaság létrehozásának motorja, elősegíti a már működő vállalkozások fejlődését, új beruházásokat generál, de keretei között kívánatosak olyan kutatóközpontok létrehozása, amelyek országos, nemzetközi jelentőségűek. Mint például a nanotechnológia, ami egyesíti magában a fenti célokat: várható hatás, hogy beruházókat csábít a térségbe, de a vállalatok fejlôdésének is kulcsa lehet…”

Újabb nano mérföldkő 
A legparányibb méretekkel foglalkozó nanotudományok terén hamarosan megindul a kutatómunka Miskolcon, kezdetben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány miskolctapolcai telephelyén létrehozandó kutatólaboratóriumban.

Pataki könyvek és a nanotechnológia 
Történelmi jelentőségű Putyin orosz elnök február 28-március 1. közötti látogatása, melynek konkrét eredményei várhatók a mi térségünkben is az elkövetkezendő időszakban.
Júniusban „rajtolhat” a nanotechnológia Miskolcon 
Nyáron megkezdheti működését az orosz-magyar együttműködésű nanotechnológiai központ Miskolcon.
Nanoporok és egyebek: kicsiben a nagy üzlet 
Nanotechnológia. A miskolciaknak, régióbelieknek lassan ismerkedniük kell a szóval. A tudományos szakkifejezés egy fiatal, alig néhány éve létező kutatási ágazatot jelöl, s az abból kinőtt ipari tevékenységet.