Nandukkal gyarapodott a Miskolci Állatkert

Akt.:
Nandukkal gyarapodott a Miskolci Állatkert
Nandukkal gyarapodott a Miskolci Állatkert - © Fotó: Veress Tamás
Miskolc – Öt évnyi szünetet követően újra lehet találkozni a Miskolci Állatkertben Dél-Amerika legnagyobb termetű madaraival, a nandukkal.

Mindhárom állat fiatal, amelyek idén keltek ki a tojásból, így egyelőre még egy külön kifutóban kaptak helyet, jövőre azonban a dél-amerikai pampák élővilágát bemutató kifutóban fognak végső otthonra lelni a guanakók és nagy marák társaságában.

A nandu (Rhea americana) Dél-Amerika keleti és déli részén, elsősorban magasabban fekvő füves területeken honos. Élőhelye egyre inkább feldarabolódik és mezőgazdasági művelés alá vonják. Ezért, valamint a bőréért és húsáért történő vadászat miatt állománya fogyatkozik.

nandu1_copyright_veresstamas

Megjelenésében közeli rokonához, a strucchoz hasonlít, de kisebb annál, magassága másfél méter. Alapszíne szürke, nyakán és mellén fekete mintázattal. A Miskolci Állatkertben most bemutatott három egyed közül egy, a kakas is ilyen tollruhát visel, a két tojó azonban fehér színváltozatú. Az állatok a csehországi jihlavai, valamint a nyíregyházi állatkertekből érkeztek Miskolcra – tájékoztatta a Borsod Online-t Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője.