Önálló pszichiátriai múzeumba költöztetné a "Lipót" képzőművészeti gyűjteményét az intézmény főigazgatója

8 ajánlat érkezett eddig az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) képzőművészeti gyűjteményére, egyebek mellett a Semmelweis Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia, az Irodalomtörténeti Múzeum és több magángyűjtő is pályázik az értékes alkotásokra – mondta a Független Hírügynökségnek pénteken Nagy Zoltán, az intézet vezetője. A főigazgató szerint a gyűjteménynek egy önálló pszichiátriai múzeumban lenne a legjobb helye.

Nagy Zoltán azt szeretné, hogy a pszichiátriai múzeum a bezárásra ítélt OPNI épületének közelében lenne és nemcsak a “Lipót” híres művész-betegeinek, hanem a 140 éves intézetnek is emléket állítana.

A képzőművészeti gyűjteményben egyébként olyan neves művészek alkotásai is megtalálhatóak, mint például Nemes-Lampérth József, Pál István és Gulácsy Lajos. A “Lipót” művészeti kollekcióját a kulturális tárca korábban muzeális gyűjteménnyé nyilvánította, így csak olyan helyre kerülhet, amely megfelel ezen kategória kritériumainak. Továbbra sem tudni azonban, mikor várható végleges döntés az ügyben.

A főigazgató elmondta: elkezdték az intézet osztályainak áttelepítését a befogadó intézetekbe, egy osztály már átköltözött Nyírő Gyula Kórházba. Jelenleg is folynak a tárgyalások az utódintézményekkel, elképzelhető, hogy 9-nél is több kórházban osztják el a “Lipót” ágyait és betegeit. Hozzátette: nem kizárt viszont, hogy három osztály, a neurológia a gyermekosztály és a rehabilitációs részleg december 31-e után is a helyén marad. Az ezeket befogadó kórházak, vagyis az Amerikai úti idegsebészet, a Heim Pál és a Merényi Kórház csak hosszas közbeszerzési eljárás után lesznek ugyanis alkalmasak a fogadásra.

Az intézetben dolgozó csaknem 900 orvos és szakdolgozó közül első körben 350 embertől válnak meg. Ennyi dolgozó elbocsátását jelentette be egyelőre a Pénzügyminisztériumnak a főigazgató. A létszámcsökkentésnek várhatóan még két fázisa lesz.

A főigazgató a Független Hírügynökségtől értesült arról, hogy Demszky Gábor főpolgármester pénteken bejelentette: bizonyos feltételek és finanszírozás mellett a főváros hajlandó lenne átvenni az OPNI üzemeltetését. “Természetesen örülnék neki, ha ez azt jelenti, hogy az OPNI valamilyen szinten megmarad” – reagált a hírre Nagy Zoltán.