Önálló állam kikiáltásával fenyegetőznek a kárpátaljai ruszinok

A Kárpátaljai Rusz, mint önálló állam kikiáltásával fenyegetőznek a ruszinok, amennyiben a Kárpátalja Megyei Tanács december 1-ig nem nyilvánítja a megyét ruszin autonóm területté – áll a kárpátaljai ruszinok II. Európai Kongresszusának szombati határozatában.

A kárpátaljai ruszinok II. Európai Kongresszusa, amelynek Munkács adott otthont, szombaton ultimátumként is értelmezhető határozatban szólította fel a kárpátaljai megyei közgyűlést arra, hogy december 1-ig nyilvánítsa Ukrajna keretében ruszin autonóm területté a megyét, ellenkező esetben a ruszinok árnyékkormánya kikiáltja az önálló Kárpátaljai Rusz államot – nyilatkozta az orosz Novij Region hírügynökségnek Dimitrij Szidor pravoszláv lelkipásztor, a Kárpátaljai Ruszinok Tanácsának elnöke.

A megyei képviselőtestületnek a ruszin vezető szerint minden alapja megvan erre a lépésre, mivel 1991-ben, érvényes eredményű népszavazáson Kárpátalja lakosságának döntő többsége a megyének az ukrán államon belüli autonómiája mellett foglalt állást.

A ruszinok kongresszusán felszólalt Ivan Turjanica, a ruszin ideiglenes kormány miniszterelnöke is, aki kijelentette: “Ukrajna törvényellenesen hozta létre saját megyéjét a Kárpátaljai Rusz területén.” – idézi a Novij Region.

Az Ukrajnai ruszinság az ország függetlenné válása óta küzd azért, hogy állami szinten elismertesse az önálló ruszin nemzetiség létezését. Ennek az igénynek a kijevi kormányzat mindeddig nem tett eleget. A Kárpátalja Megyei Tanács képviselőtestülete ellenben tavaly határozatban rögzítette a ruszin nemzetiség létezését.