Nagyvilág

2017.10.10. 23:07

Nem hirdette ki Katalónia függetlenségét az elnök

Barcelona - Tárgyalásos megoldásra törekszik Spanyolországgal – derült ki Carles Puigdemont parlamenti beszédéből.

Barcelona - Tárgyalásos megoldásra törekszik Spanyolországgal – derült ki Carles Puigdemont parlamenti beszédéből.

A kialakult feszültség csökkentésére szólított fel kedd esti beszédében a barcelonai parlament rendkívüli ülésén Carles Puigdemont katalán elnök.

Felszólalását eredetileg délután hat órára tervezték, de annak halasztását maga Puigdemont kérte a Junst Pel Sí (Együtt az igenért) kormányzó pártszövetség tanácskozása miatt, amely az ülést megelőzte. A csúszás másik oka a katalán parlament házbizottságának rendkívüli ülése volt, amelyen a parlamenti ülés felfüggesztését kérte két ellenzéki párt a liberális középutas Ciudadanos (Állampolgárok), és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP).

„Katalóniát megalázták”

A beszédet övező várakozás annak szólt, hogy kihirdeti-e Katalónia függetlenségét az október 1-jei népszavazást értékelő beszédében a katalán elnök. Katalóniában a függetlenségi népszavazást annak dacára tartották meg, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A referendum a spanyol hatóságok és a szavazók közötti összecsapásba torkollt. A hivatalos végeredmény szerint 2,28 millió ember, a választásra jogosultak 43 százaléka vett részt a népszavazáson, és 90,18 százalékuk támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

Az összecsapásokra is utalva, kedden azt mondta Carles Puigdemont, hogy „szélsőséges helyzetnek voltunk tanúi, az európai demokrácia történetében először történt meg, hogy egy szavazás rendőrségi erőszak közepette zajlott”. A katalán elnök szerint Katalóniát megalázták, amikor megpróbálta módosítani saját státusát az alkotmány tiszteletben tartása mellett.

Katalónia ügye európai ügy, ez kritikus és komoly pillanat, felelősséget kell vállalnunk azért, hogy kiküszöböljük és ne fokozzuk a feszültséget sem szavakkal, sem tettekkel – fogalmazott az elnök, kijelentve: mandátumot kapott a függetlenség kinyilvánítására, de azt javasolja, várjanak “néhány hetet” a párbeszéd érdekében.

Elmondta: a népszavazás eredményét tiszteletben tartják, a következőkben azonban tárgyalásos megoldásra törekszik Spanyolországgal.

Katalónia függetlenségét nem mondta ki.

A hírhez tartozik, hogy óva intette Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden Carles Puigdemont katalán elnököt Katalónia függetlenségének egyoldalú kinyilvánításától, mondván, hogy a lépés lehetetlenné tenné a párbeszédet a szembenálló felek között.

- MTI, hirado.hu -


[related-post post_id="3645253"]

[related-post post_id="3645230"]

[related-post post_id="3645206"]

[related-post post_id="3645233"]

[related-post post_id="3645174"]

[related-post post_id="3644991"]

[related-post post_id="3644572"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!