Nagyvilág

2016.03.07. 16:51

Krím - Meggyalázták Sztálin emléktábláját a krími fővárosban

Kijev - Ismeretlenek vörös színű festékszóróval lefújták Joszif Sztálin szovjet diktátor emléktábláját, és a "hóhér" szót írták mellé az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félsziget fővárosában, Szimferopolban.

Kijev - Ismeretlenek vörös színű festékszóróval lefújták Joszif Sztálin szovjet diktátor emléktábláját, és a "hóhér" szót írták mellé az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félsziget fővárosában, Szimferopolban.

Az incidensről hétfőn adott hírt az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának helyi bizottsága, kifejezve "mélységes felháborodását". A pártszervezet kifejtette, hogy a most meggyalázott domborművet Sztálin 1945-ös krími látogatása, a jaltai konferencia emlékére állították. 1945 februárjában a második világháborúban szövetséges antifasiszta nagyhatalmak vezetői, Franklin D. Roosevelt amerikai elnök, Winston Churchill brit miniszterelnök és a Szovjetuniót képviselő Sztálin a Krím félszigeti üdülővárosban ültek le egymással tárgyalni a náci Németország legyőzésének és a háború utáni Európa politikai berendezkedésének részleteiről.

A pártszervezet szerint a vandálok minden bizonnyal vasárnapra virradóan követték el tettüket. Szombaton ugyanis még virágokat helyeztek el a kommunisták az 1953. március 5-én elhunyt Sztálin halálának évfordulóján.

Miközben Ukrajna többi területein nekiláttak a szovjet diktatúra emlékeinek felszámolásához - eddig csaknem 140 kommunista vezető emlékművét, köztük 40 Lenin-szobrot bontottak le, és utcákat keresztelnek át - addig a krími Szevasztopolban az orosz kommunista párt helyi szervezete Sztálinnak akar szobrot állítani. Ezt a krími kikötővárosban álló Lenin-szobornál másfél hónappal ezelőtt tartott nagygyűlésükön jelentették be. Állításuk szerint írásos közvélemény-kutatást végeztek, 10 225 megkérdezett szevasztopoli lakos közül 9760 jelentette ki, hogy szeretné, ha a városban emlékművet állítanának a szovjet diktátornak. Következtetésük alapján a kezdeményezésük támogatottsága 95 százalékos az egyébként mintegy 340 ezres lakosú Szevasztopolban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!