Nagyvilág

2015.05.25. 13:58

68. Cannes-i filmfesztivál - Magyar film kapta a Zsűri Nagydíját Cannes-ban

Cannes - Cannes-ban már csak versenyben lenni is kiemelkedő teljesítményt feltételez és önmagában az is hatalmas megtiszteltetés, ha valaki a filmművészet legnagyobbjai között versenyezhet.

Cannes - Cannes-ban már csak versenyben lenni is kiemelkedő teljesítményt feltételez és önmagában az is hatalmas megtiszteltetés, ha valaki a filmművészet legnagyobbjai között versenyezhet. A 38 éves Nemes László első nagyjátékfilmje a FIPRESCI-díj után a Zsűri Nagydíját is megkapta a Coen testvérek vezette kilenctagú zsűritől. A Saul fia az első pillanattól a fesztivál kedvencek közé tartozott és a legtöbben ezt tartották az Arany Pálma nagy esélyesének. Ehelyett Jacques Audiard Dheepan című, bevándorlókról szóló filmje nyerte az idei filmfesztivált, mely aligha tartozott az élmezőnybe, viszont a témája, azaz az illegális bevándorlás, és a menekültek kiszolgáltatott helyzete a legégetőbb probléma Európa szerte. Titkon reméltem, hogy a Saul fia és Hou Hsiao-Hsien Nie Yinniang/The Assassin című filmje között fog eldőlni az Arany Pálma. Hou Hsiao-Hsien VII. századi harcművészeti filmje egyszerűen varázslatos, bár története eléggé nehezen követhető, valószínűleg ez az oka, hogy csak a Legjobb Rendező díját kapta. A Legjobb Férfialakítás díját Vincent Lindon érdemelte ki Stéphane Brizé La loi du Marché/The Measure of a Man című minimális költségvetésből készült filmjében nyújtott alakításával. Idén a Legjobb Női Alakítás díját megosztva kapta az amerikai Rooney Mara a Carolért (rendező: Todd Haynes) és Emmanuelle Bercot a Mon roi-ért (rendező: Maïwenn), ami megkoronázta a francia színész/rendezőnő cannes-i jelenlétét, akinek rendezése a La tête haut/Standing Tall nyitotta a idén a világ legrangosabb filmes mustráját. Várható volt, hogy a Coen testvérek vevők lesznek Yorgos Lanthimos bizarr szerelmes filmjére a Lobsterre, mely meg is kapta a Zsűri Díját. Ha valami különösebben értékelhető volt Michel Franco Chronic című filmjében, az Tim Roth alakítása, a Chronic viszont sokak meglepetésére, és egyet nem értésére, a Legjobb Forgatókönyv díját kapta.

A 68. cannes-i filmfesztivál a nők fesztiválja volt és ezt jól jelzi az is, hogy idén, a fesztivál történetében először, női rendező, Agnès Varda kapta a fesztivál Életműdíját.

Váró Kata Anna

Cannes, 2015. május 24.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!