Nagyvilág

2013.06.17. 21:25

Szíria - Moszkva ellenzi a repülési tilalmi zónát

Moszkva, 2013. június 17., hétfő (MTI) - Moszkva egyáltalán nem látja szükségét annak, hogy Szíriában repülési tilalmi zónát hozzanak létre - hangsúlyozta hétfőn az orosz külügyi szóvivő.

Moszkva, 2013. június 17., hétfő (MTI) - Moszkva egyáltalán nem látja szükségét annak, hogy Szíriában repülési tilalmi zónát hozzanak létre - hangsúlyozta hétfőn az orosz külügyi szóvivő.

Alekszandr Lukasevics szerint ez az intézkedésről döntők szándékával ellentétes hatást váltana ki. A szóvivő azt is közölte, hogy Moszkva nem szeretné, ha a líbiai konfliktushoz hasonlóan oldódna meg a szíriai válság, azaz külső fegyveres beavatkozással.

Az orosz külügyminisztérium képviselője közölte, hogy Moszkva ebben a kérdésben határozott elvi álláspontot képvisel. "A repülési tilalmi zóna és a különböző humanitárius folyosók körüli manőverek annak az egyenes következményei, hogy nem tartják be a nemzetközi jogot" - mondta Lukasevics.

Arról is beszélt, hogy megerősítést nyert, miszerint Jordánia területén amerikaiak előkészületeket folytatnak a repülési tilalmi zóna létesítésére és az úgynevezett humanitárius folyosó kialakítására. Lukasevics szerint ez is a nemzetközi jog megsértését jelenti.

A szíriai felkelők legfőbb fegyveres szervezete, a Szíriai Szabad Hadsereg pénteken üdvözölte az előző nap hozott amerikai döntést a felkelők felfegyverzéséről, és kérte: az Egyesült Államok és a szövetségesei hozzanak létre repülési tilalmi övezetet egész Szíria fölött.

Az orosz külügyi szóvivő cáfolta, hogy Moszkva meghívót küldött volna Teheránnak a politikai megoldást, a szíriai belháború lezárását célzó, egyelőre csak tervezett nemzetközi konferenciára. Alekszandr Lukasevics szerint ez az ENSZ Titkárságának a feladata.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország, az Egyesült Államok és az ENSZ képviselői részvételével hamarosan háromoldalú egyeztetést tartanak Genfben a Szíria-konferenciáról. Remélte, hogy a résztvevők kompromisszumos megállapodásra jutnak egyebek mellett a meghívandók köréről és a konferencia feltételeiről.

Alekszandr Lukasevics elismerte, hogy jelenleg még nehezebb a Genf-2-nek elnevezett nemzetközi konferencia időpontját meghatározni, mint egy hónappal ezelőtt, de Oroszország nem adja fel, és el fogja érni, hogy minden kérdést tisztázzanak.

- Kegyes Csilla, MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!