Nagyvilág

2013.05.06. 08:53

Zsidó Világkongresszus - Lauder: Orbán Viktor tegye egyértelművé, hogy nem tűri az intoleranciát

Budapest, 2013. május 5., vasárnap (MTI) - A magyarországi zsidók azt várják Orbán Viktor kormányfőtől, hogy tegyen határozott lépéseket, és tegye egyértelművé az egész magyar lakosság számára, hogy nem tűri az intoleranciát - mondta Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke vasárnap Budapesten, a szervezet közgyűlését megnyitó vacsora után.

Budapest, 2013. május 5., vasárnap (MTI) - A magyarországi zsidók azt várják Orbán Viktor kormányfőtől, hogy tegyen határozott lépéseket, és tegye egyértelművé az egész magyar lakosság számára, hogy nem tűri az intoleranciát - mondta Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke vasárnap Budapesten, a szervezet közgyűlését megnyitó vacsora után.

A WJC elnöke elmondta: "egy bizonyos parlamenti párt", a Jobbik aggasztja leginkább. "Antiszemitizmusával, a romák elleni gyűlölködésével és a külvilág elleni paranoid kirohanásaival a Jobbik besározza Magyarország jó hírét" - fogalmazott.

Ronald S. Lauder megköszönte Orbán Viktornak, hogy részt vesz a WJC közgyűlésének megnyitóján, és arra kérte a magyar kormányfőt, legyen kezdeményező, tegyen határozott lépéseket a "sötét erőkkel szemben" az intolerancia elleni küzdelemben. "Itt az ideje "az erős irányításnak és a még erősebb intézkedéseknek" - hangsúlyozta a WJC elnöke.

Hozzátette: az intolerancia először mindig a zsidókat veszi célba, de soha nem ők az utolsó áldozatok. Minden jó ember szenved, egész országok szenvednek. "Végül az intolerancia csak romba dönti a nemzet reményeit, a fejlődését és a jövőjét" - mondta.

A WJC elnöke úgy véli, hogy az utóbbi években csorba esett Magyarország hírnevén. "Az ország jó hírét nem a külföldi sajtó mocskolta be, hanem szélsőséges erők" - tette hozzá.

Ronald S. Lauder beszédében szólt a magyarországi zsidóság történetéről, felidézve annak legsötétebb fejezetét, annak a több százezer zsidó embernek a sorsát, akiket a náci haláltáborokban gyilkoltak meg. Kitért arra, hogy Horthy Miklós kormánya az "irracionális gyűlölködés" irányába vitte Magyarországot. Lauder felidézte, hogy Horthy irányítása alatt fogadták el a zsidóellenes törvényeket, és abban az időben - 1941-ben - kezdődtek meg az első deportálások.

"Nem azért utalok ezekre az eseményekre, mert nem vagyunk kellőképpen tisztában velük, hanem azért, mert ma ismét egyre növekvő tudatlanságot, egyre növekvő intoleranciát és egyre növekvő gyűlöletet tapasztalunk. Ismét az antiszemitizmus gyalázatának vagyunk tanúi" - mondta. A WJC elnöke kifejtette: azt látják, hogy egyre többen tagadják a holokausztot, egyre többen vannak abban a régi tévhitben, hogy a zsidók irányítják a világot, és sokan a zsidókat okolják a gazdasági válság miatt is. Hozzátette, hogy ez nem kizárólag Magyarországra jellemző, ilyen tapasztalataik vannak például Görögországban, Ukrajnában és más országokban is.

Ronald S. Lauder a WJC közgyűlés megnyitóján részt vevő több száz vendég előtt beszélt arról, hogy a magyar parlament egyes tagjai "listázni" akarják a köztisztségeket betöltő zsidókat.

A WJC megdöbbenéssel értesült arról, hogy Magyarországon díjat adományoztak egy "antiszemita televíziós műsorvezetőnek". "Örömmel vettük természetesen, hogy a díjat visszavonták, de nagyon aggasztónak találjuk "magát a tényt, hogy egyáltalán odaítélték" - fogalmazott.

Ronald S. Lauder név szerint is idézett Bayer Zsolttól, akinek romaellenes megnyilvánulásai "az európai történelem legsötétebb korszakára" emlékeztetnek.

A WJC elnöke - aki anyai ágon maga is magyar származású - úgy vélte, Magyarországon a zsidók talán azért fontolgatják, hogy elhagyják az országot, mert manapság "olyan antiszemitákat dicsőítenek, mint Horthy Miklós", és magyar tisztviselők a Horthy emlékét ápoló szobrokat lepleznek le.

Beszédében kitért arra is, hogy a WJC azért tartja idei közgyűlését Budapesten, hogy kifejezze tiszteletét a magyarországi zsidó közösség ereje és vitalitása iránt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!