Nagyvilág

2013.05.13. 19:46

Lemondott törvényhozói mandátumáról egy korrupcióval vádolt RMDSZ-es szenátor

Bukarest, 2013. május 13., hétfő (MTI) - Lemondott szenátori mandátumáról Olosz Gergely, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben nyert törvényhozói mandátumot a tavalyi romániai parlamenti választásokon.

Bukarest, 2013. május 13., hétfő (MTI) - Lemondott szenátori mandátumáról Olosz Gergely, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben nyert törvényhozói mandátumot a tavalyi romániai parlamenti választásokon.Azzal indokolta lemondását, hogy lejárató kampány indult ellene, amivel az RMDSZ-nek is ártani akarnak, lemondásával viszont a romániai magyar szervezetet többet nem érheti támadás. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke elfogadta a politikus döntését - olvasható az RMDSZ hétfői közleményében.

Olosz Gergely szerint a lejárató kampány egy háromszéki beruházás kapcsán indult ellene, utalva ezzel az osztrák Holzindustrie Schweighofernek a Kovászna megyei Rétyre tervezett fafeldolgozó üzemére, ami ellen az RMDSZ egyes Hargita és Kovászna megyei politikusai és az Erdélyi Magyar Néppárt vezetői egyaránt tiltakoztak. A beruházó március végén jelentette be, hogy 150 millió eurós beruházás nyomán gyárat épít a székelyföldi településen. A beruházót Olosz Gergely győzte meg, hogy Kovászna megyét válassza. Az ellenzők attól tartanak, hogy a beruházás kapcsán indokolatlanul nagy mennyiségű fát irtanak ki, és a kis fafeldolgozók nem jutnak nyersanyaghoz.

A lemondott szenátor ellen tavaly októberben vádat emelt befolyással való üzérkedés miatt a román korrupcióellenes ügyészség. A vádhatóság szerint 2010-ben négy vállalkozó lefizette Oloszt azért, hogy cégeik kedvező kereskedelmi szerződésekhez jussanak a segítségével. Az ügyészek szerint Oloszt az energiaárakat szabályozó hatóság volt elnökeként fizették le, hiszen azt állította magáról - a vádhatóság megfogalmazása szerint -, hogy befolyásával hozzá tudja juttatni a vállalkozókat a szóban forgó szerződésekhez. Az ügyészek szerint a háromszéki volt szenátor 516 ezer eurót kenőpénzt kért magának és egy másik személynek.

Az ellene zajló per már megkezdődött a legfelső bíróságon, ugyanis Romániában a törvények szerint a honatyák peres ügyeit kötelező módon a legfelső bíróságnak kell tárgyalnia. A lemondás következtében azonban az ügy várhatóan visszakerül a törvényszékre.

-MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!