Nagyvilág

2013.03.04. 17:23

Külföldi sajtó Magyarországról - Osztrák lap az IMF-tárgyalásokról, német lap Matolcsy jelöléséről

Bécs, Berlin, 2013. március 4., hétfő (MTI) - Az IMF-tárgyalásokról és magyar makrogazdasági adatokról közölt elemző írást a Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági lap.

Bécs, Berlin, 2013. március 4., hétfő (MTI) - Az IMF-tárgyalásokról és magyar makrogazdasági adatokról közölt elemző írást a Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági lap.

A piaci környezetben bekövetkezett megnyugvásnak köszönhetően Magyarország elkerülte, hogy megállapodást kelljen kötnie a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), egy uniós túlzottdeficit-eljárást azonban még kilátásba helyezhetnek - írta a Wirtschaftsblatt nyomtatott kiadása.

Hosszú hónapokig a magyar szuverén államadósság felárának alakulását egyetlen dolog határozta meg: az, hogy létrejön-e egy megállapodás az IMF-fel - mutatott rá a cikkíró. Paradox módon ugyanezek a piacok gondoskodtak most arról, hogy a megállapodás - mint ahogy azt Birgit Niessner, az Erste Csoport vezető elemzője megfogalmazta - "határozottan lekerült a napirendről" - tette hozzá. A tízéves futamidejű államkötvények kamata legutóbb 6,5 százalék körül alakult, tavaly ilyenkor még 10,5 százalék volt. Miután a felárak csökkentek, csökkent egy IMF-megállapodás szükségessége is - írta a lap. A vele járó feltételek és az ahhoz kötődőnek érzett szuverenitásvesztés miatt a kormány amúgy sem igazán akart megállapodást - vélte a szerző.

A Wirtschaftsblatt szerint továbbra is megoldatlan egy, az EU-val szembeni látens konfliktus. Ha a magyar deficit meghaladja a bruttó hazai termék (GDP) három százalékát, lehetséges, hogy az unió túlzottdeficit-eljárást akar majd indítani. Az Economist Intelligence Unit elemzői szerint a deficit három százalék alatt tartásához 120 milliárd forint értékben kellene végrehajtania bevételnövelő és takarékossági intézkedéseket. Nem tudni, hogy a kormány kész-e erre - írta az osztrák gazdasági lap.

A Handelsblatt című német üzleti lap Matolcsy György jegybankelnöki jelöléséről számolt be hétfői számában.

A Kormány meghosszabbított karja című írás szerzője, Stefan Menzel kifejtette, Orbán Viktor ugyan azzal indokolta Matolcsy jelölését, hogy kormányzati tapasztalattal rendelkező szakemberre van szükség a Magyar Nemzeti Bank élén, de "gazdasági miniszterként" éppen Matolcsy a "felelős" azokért az "+unortodox módszerekért+, amelyeket értetlenséggel fogadtak különösen a külföldi befektetők körében".

Hozzátette: a "megszegett adózási ígéretek, az eddigi jegybankelnök, Simor (András) ellen intézett támadások - mindez jórészt Matolcsy György számláját terheli", most pedig "nagy az aggodalom pénzügyi szakértők körében, hogy a budapesti nemzeti bank az Orbán-kormány meghosszabbított karja lesz, és politikai tevékenységet fejt majd ki".

Matolcsy a pénteki parlamenti bizottsági meghallgatásán igyekezett eloszlatni pénzügyi piacokon jelentkező aggodalmakat, de "a budapesti pénzügyi világ legtöbb ismerője" ezt csupán "politikai retorikának tartja, nem pedig a jegybanki függetlenség megóvására irányuló akarat megnyilvánulásának" - fejtette ki a német üzleti lap szerzője.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!