Nagyvilág

2013.02.25. 16:07

Megnövelte a japán kormányfő önbizalmát az Obamával folytatott találkozó - sajtó

Tokió, 2013. február 25., hétfő (MTI) - Óvatos optimizmussal értékelték a vezető japán lapok hétfőn Abe Sindzó kormányfő és Barack Obama amerikai elnök hétvégi találkozóját, amely a sajtó szerint megnövelte a miniszterelnök önbizalmát.

Tokió, 2013. február 25., hétfő (MTI) - Óvatos optimizmussal értékelték a vezető japán lapok hétfőn Abe Sindzó kormányfő és Barack Obama amerikai elnök hétvégi találkozóját, amely a sajtó szerint megnövelte a miniszterelnök önbizalmát.

A konzervatív Jomiuri Simbun szerint a találkozó azt jelezte: az amerikai-japán kapcsolat visszatért a rendes kerékvágásba, miután az előző kormány alatt "zavarok" jellemezték azt. A szövetség a destabilizáló tényezők - Kína és Észak-Korea - által fenyegetett Kelet-Ázsia békéjének és jólétének záloga, ezért Tokiónak és Washingtonnak határozott és felelősségteljes szerepet kell játszania a régióban - írta a lap.

Abe Washingtonban közölte: Japán visszatért, a szigetország elszántságát pedig senkinek sem ajánlott próbára tennie. A balközép Aszahi Simbun véleménye szerint a kormányfő önbizalma jelentősen nőtt a találkozó után. "Vélhetően gazdaságpolitikájában való bizalma miatt Abe a korábbiaktól eltérően már nem egy ijedt vezető képét mutatta" - írta a lap.

A japán sajtó által megszólaltatott elemzők úgy vélték: Abe úgy érzi, hogy támogatást kapott erőteljes állami élénkítésen és agresszív monetáris politikán alapuló gazdasági programjához Obamától, ami magabiztos lépésekre sarkallhatja, emiatt pedig külpolitikai retorikája markánsabban erélyesebbé vált.

Az Aszahi ugyanakkor úgy vélte, Washington a találkozón a gyakorlati hasznokra összpontosított, elsősorban arra, hogy becsalogassa Japánt a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) elnevezésű szabadkereskedelmi kezdeményezésbe.

Értesülések szerint Abe hamarosan dönt a tárgyalásokhoz való csatlakozásról. A Jomiuri, a Nikkei gazdasági lap és a japán ipari lobbi is a mihamarabbi csatlakozást sürgette. Ugyanakkor az Abe vezette Liberális Demokrata Párt felett komoly befolyással bíró mezőgazdasági szektor csak akkor támogatja a belépést, ha egyes agrártermékek kimaradnak a megállapodás hatálya alól. Abe Washingtonban jelezte: ez utóbbi lehetséges út Japán számára.

A Jomiuri üdvözölte továbbá, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter ismét leszögezte: a két ország közti védelmi szövetség kiterjed a kelet-kínai-tengeri Szenkaku-szigetekre (kínaiul Tiaojü) is, amelyeket Kína magáénak tart. Japánnak higgadtságot kell tanúsítania a szigetvitában a kínai provokációk ellenére is, és Kína önmérsékletre fogásának érdekében szorosan együtt kell működnie az Egyesült Államokkal - írta a lap.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!