Nagyvilág

2013.02.05. 17:34

Magyar diplomáciai és konzuli jelenlét Luxemburgban

Brüsszel, 2013. február 5., kedd (MTI) - A luxembourgi cseh nagykövetség bezárását követően a brüsszeli magyar nagykövetség konzuli hivatala a jövőben a luxembourgi osztrák nagykövetség épületében tart kihelyezett konzuli ügyfélfogadást - közölte kedden Kovács Tamás Iván brüsszeli nagykövet.

Brüsszel, 2013. február 5., kedd (MTI) - A luxembourgi cseh nagykövetség bezárását követően a brüsszeli magyar nagykövetség konzuli hivatala a jövőben a luxembourgi osztrák nagykövetség épületében tart kihelyezett konzuli ügyfélfogadást - közölte kedden Kovács Tamás Iván brüsszeli nagykövet.A diplomata, aki nem csupán Belgiumban, hanem Luxemburgban is képviseli Magyarországot, a közelmúltban adta át megbízólevelét Henrik nagyhercegnek. Magyar újságíróknak elmondta, hogy a luxembourgi magyar konzuli jelenlét nagyjából havonta egy kihelyezett ügyfélfogadási napot jelent majd. Ebben az első félévben az előző napon, február 4-én volt az első, majd március 4-én és 25-én, május 6-án, valamint június 3-án lesz félfogadás.

Luxemburgban becslések szerint közel kétezer magyar él. Többségük - mintegy 1000-1200 fő - uniós vagy más nemzetközi intézmények, így például pénzintézetek alkalmazottja, vagy ilyen alkalmazottak családtagja. Több százan vannak azonban olyanok is, akik korábban emigráltak Luxemburgba.

A nagyhercegség fővárosában, Luxembourgban 22 ország tart fenn nagykövetséget, Magyarország - takarékossági okokból - 2009-ben zárta be ottani külképviseletét.

Luxemburgot tavaly októberben két évre az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjává választották. Jelenleg a nagyhercegség tölti be a Benelux országok együttműködési csoportjának soros elnöki tisztségét, 2015 második felében pedig az EU soros elnökségével járó teendőket fogja ellátni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!