Nagyvilág

2013.02.06. 17:32

LMP: Orbán Viktor ismertesse moszkvai tárgyalásának részleteit!

Budapest, 2013. február 6., szerda (MTI) - Az LMP arra szólítja fel Orbán Viktor kormányfőt, hogy ismertesse moszkvai tárgyalásainak részleteit, és számoljon be róla, mit ígért "a baráti kölcsönért" cserébe Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Vágó Gábor parlamenti képviselő az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében arra hivatkozik, hogy a miniszterelnök a sajtóértesülések szerint 4,6 milliárd dolláros "hitelt kért és kapott".

Budapest, 2013. február 6., szerda (MTI) - Az LMP arra szólítja fel Orbán Viktor kormányfőt, hogy ismertesse moszkvai tárgyalásainak részleteit, és számoljon be róla, mit ígért "a baráti kölcsönért" cserébe Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Vágó Gábor parlamenti képviselő az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében arra hivatkozik, hogy a miniszterelnök a sajtóértesülések szerint 4,6 milliárd dolláros "hitelt kért és kapott".Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának LMP-s tagja azt írta, hogy az "összeborulásnak azonban ára van, amit az adófizetőknek kell megfizetni, legyen szó akár a paksi erőműről, akár egyéb vállalt ellentételezésről".

Az ellenzéki politikus sajnálatosnak nevezte, hogy Orbán Viktor jobbnak látja "az ország tartós elköteleződését és egyben fokozódó kiszolgáltatottságát Oroszország felé", csak azért, hogy elkerülje az IMF és a nemzetközi pénzpiacok bevonását a magyar adósság finanszírozásába.

A nyugat átláthatóságot és pénzügyi fegyelmezettséget megkövetelő elvárásai helyett nyilván kényelmesebb "egy keleti despotának kiszolgáltatni az országot", aki nem kérdezi meg, hogy mire mennek el a milliárdok - jelenti ki Vágó Gábor. A képviselő hozzátette: Orbán Viktor a keleti nyitás politikáját összekeveri a keleti függés politikájával.

Orbán Viktort múlt csütörtökön fogadta a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnök. A magyar kormányfő Moszkvában Magyarország elementáris érdekének nevezte, hogy jó viszonyban legyen és szoros együttműködést tartson fenn Oroszországgal. Azt is mondta, hogy Magyarország számít Oroszországra energiarendszere bővítésében, Vlagyimir Putyin pedig jelezte, hogy orosz cégek készek részt venni magyar energiaipari beruházásokban.

A HVG szerdán írt arról, hogy információi szerint Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin arról állapodtak meg, hogy az orosz fél mintegy 4,6 milliárd dollár értékben, 2,25 százalékos kamattal jegyezne le magyar állampapírokat.

A Kreml Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivőn keresztül szerdán cáfolta, hogy Moszkva magyar állampapírokat vásárolna. A Vlagyimir Putyinnal Szocsiban tartózkodó magas rangú állami hivatalnok a Reuters brit hírügynökség kérdésére kijelentette: "nem volt megállapodás magyar államkötvényekről" az orosz államfő és Orbán Viktor miniszterelnök között.

Az MSZP szintén azt követeli, hogy Orbán Viktor miniszterelnök számoljon be múlt heti moszkvai útjának eredményeiről. Józsa István, a szocialisták gazdasági ügyekért felelős frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a jelek szerint "súlyos kudarccal" végződött oroszországi látogatás nem magánügy, a kormányfőnek ezért a parlament és az ország nyilvánossága előtt is be kell számolnia tárgyalásairól. Az MSZP három kérdésre vár választ: tárgyalt-e a miniszterelnök a paksi atomerőmű bővítéséről, kért-e gázárcsökkentést, illetve kért-e pénzt az oroszoktól?

Jávor Benedek pedig kedden kezdeményezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés fenntartható fejlődés, valamint nemzetbiztonsági bizottsága előtt számoljon be múlt heti moszkvai útjáról. A fenntartható fejlődés bizottságának (volt LMP-s) elnöke az mondta, eddig "lényegében semmit nem tudtunk meg" arról, hogy a magyar kormányfő miről is tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - annak ellenére, hogy a tárgyalásoknak a magyar nemzetbiztonság és energiapolitika szempontjából alapvető kérdéseket kellett érinteniük. A tájékoztatás elmaradásának szerinte egyetlen oka lehet: a miniszterelnök nem akarja elárulni, hogy miről állapodtak meg az orosz elnökkel.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!