Nagyvilág

2013.02.22. 12:23

Kínai média: mennyire áll ki Obama Abe mellett?

Peking, 2013. február 22., péntek (MTI) - Vajon sikerrel jár-e Washingtonban Abe Sindzó japán kormányfő, aki Barack Obama amerikai elnökkel tartandó pénteki találkozóján vélhetően határozottabb és demonstratívabb kiállást szeretne látni a maga oldalán, Peking ellenében - latolgatják a kínai lapok.

Peking, 2013. február 22., péntek (MTI) - Vajon sikerrel jár-e Washingtonban Abe Sindzó japán kormányfő, aki Barack Obama amerikai elnökkel tartandó pénteki találkozóján vélhetően határozottabb és demonstratívabb kiállást szeretne látni a maga oldalán, Peking ellenében - latolgatják a kínai lapok.Abban csaknem azonos véleményen vannak, hogy Washington és Tokió viszonyában, amelyet megoldatlan - elsősorban gazdasági - kérdések terhelnek, nem hoz áttörést a mostani látogatás, de úgy vélik, a tárgyalásnak hatása lehet az ázsiai-csendes-óceáni térségre, különösképpen a Kína, az Egyesült Államok és Japán közötti háromoldalú kapcsolatokra.

A Csiefang Zsipao nevű népszerű dél-kínai lap biztosra veszi, hogy Abe arra szeretné rávenni szövetségesét, járuljon hozzá a japán békealkotmány módosításához és a kollektív önvédelemhez való jog elismeréséhez. Abe gyakran emlegette az utóbbi időben, hogy szükség van a japán-amerikai szövetség megerősítésére a térségi fenyegetések elhárításához, utalva Észak-Koreára és Kína "terjeszkedési" szándékaira.

A kommentár szerzője azonban úgy ítéli meg, Abe joggal aggódik amiatt, hogy az Egyesült Államok - új külügyminiszterének, John Kerrynek a mérlegelése nyomán - arra a következtetésre jut, hogy Washington számára Kína nagyobb lehetőséget tartogat annál, hogy ezeket érdemes legyen feláldozni egy Pekinggel szembeni konfrontatív fellépéssel.

Mint fogalmazott, bármilyen fontos Japán az Egyesült Államok számára, akár a Kínával szembeni játszmákban is, nem fogja engedni a "japán militarizmus visszatérését", vagy adott esetben nem fogja "kikapni Japán gesztenyéjét a forró tűzből".

A Kínai Nemzetközi Rádióban Kao Hung, a társadalomtudományi akadémia japán ügyekkel foglalkozó kutatója azt mondta, arra számít, hogy a washingtoni látogatással megerősödik Japán diplomáciai támogatottsága. Ismét kifejezésre juthat, hogy az Egyesült Államok álláspontja szerint a két ország közötti kölcsönös együttműködési és biztonsági egyezmény kiterjed a vitatott hovatartozású kelet-kínai szigetekre, de Washington valószínűleg továbbra sem kíván beleavatkozni a vitába.

A China Daily című angol nyelvű napilap szakértői szerint Abe egyik célja, hogy tesztelje partnereit: vajon meddig mehet el (Kínával szemben)? Az eddigi jelekből arra következtetnek, hogy Washingtonnak továbbra sem érdeke semmiféle fegyveres konfliktus a régióban, és a párbeszéd útján születő, békés megoldás híve marad.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!