Nagyvilág

2013.02.08. 13:34

Hazatért a kémkedés vádjával Iránban fogva tartott szlovák

Pozsony, 2013. február 8., péntek (MTI) – Szabadon bocsátották és csütörtökön már haza is utazott Matej Valuch, az a szlovák állampolgár, akit kémkedés vádjával tartottak fogva Iránban.

Pozsony, 2013. február 8., péntek (MTI) – Szabadon bocsátották és csütörtökön már haza is utazott Matej Valuch, az a szlovák állampolgár, akit kémkedés vádjával tartottak fogva Iránban.A szabadon bocsátás tényét Miroslav Lajcák, a szlovák külügyi tárca vezetője Valuch társaságában jelentette be Pozsonyban pénteken délelőtt.

A férfi letartóztatásának hírét januárban erősítette meg a szlovák külügy. A 26 éves szlovák korábban az iráni televízióban tett beismerő vallomást, amely szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) számára kémkedett. Valuch pénteken szabadon bocsátása alkalmából a sajtó képviselőinek azt mondta: "Nem vagyok semmilyen kém!"

A szabadon bocsátott férfi, aki saját bevallása szerint egy fejvadász cég képviselőjeként tevékenykedett Iránban, azt hangoztatta: maga sem tud magyarázatot adni arra, hogy az iráni hatóságok miért nevezték kémnek. "Ezt legjobban talán ők tudják. Én fejvadászként tevékenykedtem Iránban, hasonló projekteken dolgoztam Szlovákiában és Budapesten is" - jelentette ki.

Továbbra sem derült ki, miként született az az iráni állami televízióban sugárzott videó, amelyen a fiatal férfi bevallja, hogy a CIA számára kémkedett. Az ezzel kapcsolatban feltett újságírói kérdésre ugyanis Miroslav Lajcák kitérő választ adott. Elmondta: úgy véli ezeket a részleteket jelenleg nem kellene bolygatni. "Egy élő, érzékeny ügyről van szó. Nem akarom, hogy az adott helyzetben bonyolítsuk Matej helyzetét és az érintett országgal való további kommunikációt" - szögezte le.

A Mehr iráni hírügynökség korábbi közlése szerint Matej Valuchot január 17-én "egy Irán-ellenes csoport több más tagjával együtt" tartóztatták le. A szerdán szabadon bocsátott szlovák férfi az iráni televízióban közölt vallomásában azt mondta: 2009-ben egy magát Steven Loganónak nevező férfi kereste meg e-mailben egy Prizma Company nevű cég nevében, együttműködést ígérve. Vallomása szerint később megtudta, hogy a férfi a CIA egy magas rangú képviselője, akinek az a feladata, hogy információkat gyűjtsön az iráni technológiai ipar fejlesztéséről.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!