Nagyvilág

2013.01.15. 13:21

Tavaly 106 tonna kábítószert foglaltak le Oroszországban

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2013. január 15.,kedd (MTI) - Az orosz hatóságok tavaly 106 tonna kábítószert foglaltak le - jelentette be kedden a szövetségi kábítószer-ellenes hatóság elnöke.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2013. január 15.,kedd (MTI) - Az orosz hatóságok tavaly 106 tonna kábítószert foglaltak le - jelentette be kedden a szövetségi kábítószer-ellenes hatóság elnöke.

Viktor Ivanov közlése szerint a hatóság 2011-hez képest sokkal eredményesebben végezte munkáját 2012-ben. Hetven százalékkal több tiltott szert - ópiumszármazékokat, marihuanát és szintetikus kábítószereket - koboztak el.

A Szövetségi Kábítószer-ellenőrző Szolgálat elnöke kiemelte, hogy a kodeintartalmú gyógyszerek vény nélküli forgalmazásának tavaly nyári betiltását követően a tízszeresére csökkent Oroszországban a tiltott dezomorfin-forgalom. Ivanov egyenesen a lakosság "fenomenális gyógyulásaként" értelmezte a változást.

A kábítószerezők a kodeintartalmú gyógyszerek felhasználásával készítik ezt a morfinszármazékot. Nyugtató és fájdalomcsillapító hatása mintegy 8-10-szer erősebb a morfinénál, és 3-4-szer erősebb a heroinénál.

2010-ben Oroszországban megugrott a dezomorfinnal való visszaélések száma. Az új szabályozás tavaly június elsején lépett életbe, de addig recept nélkül lehetett megvásárolni kodeintartalmú gyógyszereket. A városi szlengben krokodilnak nevezett szert a heroin helyett használták.

A dezomorfin házilagos előállításáról 2002-ben számoltak be először Kelet-Szibériában, de azóta egész Oroszország területén és a szomszédos volt szovjet köztársaságokban is elterjedt.

A BBC orosz nyelvű hírszolgálata arról számolt be, hogy a szövetségi kábítószer-ellenes szolgálat adatai szerint a dezomorfin 2012-re a második leggyakrabban használt kemény drog volt Oroszországban a heroin után. Egyes régiókban az új drogfüggők 90 százaléka is a szer fogyasztói közül került ki.

A dezomorfin használata súlyos szöveti károsodást, visszérgyulladást és üszkösödést okoz, és a végtag amputációjához vezet a kábítószert régóta fogyasztóknál.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!