Nagyvilág

2013.01.10. 07:46

Magyar iskolák mellett kampányolnak civilek a Felvidéken

Pozsony/Somorja, 2013. január 9., szerda (MTI) - Óriásplakátokkal kampányol az anyanyelvi oktatás és a gyerekek magyar tannyelvű oktatási intézménybe való beíratása mellett felvidéki magyar civilek egy csoportja Somorján.

Pozsony/Somorja, 2013. január 9., szerda (MTI) - Óriásplakátokkal kampányol az anyanyelvi oktatás és a gyerekek magyar tannyelvű oktatási intézménybe való beíratása mellett felvidéki magyar civilek egy csoportja Somorján.A közelgő iskolai beíratások apropóján az utóbbi napokban több, "Nekünk TERMÉSZETES, hogy gyermekeink MAGYAR iskolába járnak! És neked?" feliratú óriásplakát is megjelent a csallóközi kisvárosban, ahol a civilek megpróbálják felhívni a figyelmet az anyanyelvi oktatás fontosságára.

A kezdeményezéshez négy helyi közismert személyiség - Nagy Myrtil néptáncos, György András református lelkész, Orosz Csaba olimpikon és Kovács Koppány, a Rómeó Vérzik zenekar frontembere - adta nevét és arcát, reményeik szerint nem hiába.

A kezdeményezés ötletgazdája, Kovács Koppány az MTI-nek elmondta: már régóta gondolkozott azon, hogy milyen módon támogathatnák a beiratkozási programot. "Sajnos napi szinten találkozom, akár a baráti körömben is, azzal a problémával, hogy magyar fiatalok szlovák iskolába íratják a gyerekeiket. Ez adta az ötletet, hogy talán ilyen módon is meg tudjuk szólítani őket" - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a kezdeményezés mögött nem áll sem politikai, sem más szervezet, a civilek egyszerűen csak szükségét érezték, hogy kiálljanak a saját maguk által fontosnak tartott értékek mellett, és egy kicsit segíteni próbáljanak annak a közösségnek a megmaradásában, amelyben élnek. Az óriásplakátok hirdetési költségeit részben önerőből, részben a kezdeményezéssel szimpatizálók támogatásából adták össze.

Kovács Koppány szerint a magyar nyelvű oktatást népszerűsítő óriásplakátokon szereplő fiataloknak közös vonása, hogy mindegyikük magyar iskolák végzőseként vált sikeressé Szlovákiában. "Bár más-más társadalmi rétegből jöttünk, mindannyian magyar iskolába jártunk, és mindannyiunk gyerekei is oda járnak" - fejtette ki, hozzátéve, hogy talán az ő példájuk is bizonyítéka lehet annak, hogy a magyar iskolák végzősei is lehetnek sikeresek.

A civil kezdeményezés ötletadója szerint bár népszerűsítő akciójuk egyelőre nem több néhány óriásplakátnál, remélhetőleg nem marad a város határain belül, annál is inkább mivel annak üzenetét videomegosztó portálok segítségével is el szeretnék juttatni a szülőkhöz.

Szlovákiában január 15-én kezdődik és egy hónapon át tart az általános iskolai beiratkozás. Tavaly a magyar iskolák elsőseinek száma 3570 volt, egy évvel korábban 11-el kevesebb.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!