Nagyvilág

2013.01.14. 14:00

Horvátország - Újabb támadásokra buzdított egy férfi, őrizetbe vették

Zágráb, 2013. január 14., hétfő (MTI) - Őrizetbe vett a horvát rendőrség egy trogiri férfit, aki terrorizmusra buzdított internetes videoüzenetében - jelentette a horvát média hétfőn.

Zágráb, 2013. január 14., hétfő (MTI) - Őrizetbe vett a horvát rendőrség egy trogiri férfit, aki terrorizmusra buzdított internetes videoüzenetében - jelentette a horvát média hétfőn.A horvát rádió és televízió (HRT) nem hivatalos értesülései szerint a 41 éves férfi családos, egy gyermek édesapja, és a trogiri hajógyár személyzeti osztályán dolgozik.

A rendőrség nem közölte, hogy az eset összefüggésbe hozható-e a múlt heti zágrábi robbantásokkal. Csak arról számoltak be, hogy a hatóságok terrorizmusra való buzdítás bűncselekménye elkövetésének gyanújával indítottak vizsgálatot a férfi ellen.

Közben a kórházban éhségsztrájkot folytat az a horvátországi férfi, akit a rendőrség vasárnap vett őrizetbe a zágrábi robbantások elkövetésének gyanújával. Az 53 éves férfit a csütörtök éjjeli robbanás helyszínéről szállították kórházba könnyebb sérülésekkel. A tett elkövetésének oka egyelőre nem ismert.

Múlt héten két alkalommal is robbanószerkezet lépett működésbe Zágrábban. Szerdán hajnalban egy külvárosi vasútállomás közelében egy tehervonat áthaladásakor történt robbanás. Személyi sérülés nem történt, de megrongálódtak a sínek és a mozdony, illetve a közeli házakban keletkezett kisebb anyagi kár.

Két nappal később egy buszmegállónál történt robbanás nem sokkal éjfél után, amelynek következtében az azóta gyanúsítottként őrizetbe vett férfi szenvedett könnyebb sérüléseket.

A robbanószerkezetek elhelyezésével vádolt 53 éves férfi őrizetbe vételét bejelentve Vitomir Bijelic rendőrkapitány vasárnap azt mondta, hogy a rendőrség az államügyészséggel és a nemzetbiztonsági szolgálattal együtt folytatja a vizsgálatot annak felderítésére, hogy a gyanúsítottnak voltak-e tettestársai.

A hatóságok jelen pillanatban mindkét robbantást élet- és vagyonbiztonság veszélyeztetésének minősítik, amelynek elkövetőjét a törvény öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!