Nagyvilág

2013.01.17. 13:50

Békés megyében tájékozódtak az Emmi államtitkárai a magyarországi szlovákság helyzetéről

Budapest, 2013. január 17., csütörtök (MTI) - Békés megyében tájékozódtak az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkárai a magyarországi szlovákság kulturális autonómiájának megvalósulásáról, elsősorban a köznevelés területén.

Budapest, 2013. január 17., csütörtök (MTI) - Békés megyében tájékozódtak az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkárai a magyarországi szlovákság kulturális autonómiájának megvalósulásáról, elsősorban a köznevelés területén.Az Emmi csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "Békés megyében, - a hazánkban élő szlovákság egyik központjában - különösen fontos, hogy az itt működő nemzetiségi intézmények a köznevelési rendszer átszervezése során továbbra is megfelelően figyelembe vegyék a szlovák oktatással kapcsolatos igényeket".

Mint kifejtették: szerdán egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárral közösen keresték fel Tótkomlóson a helyi szlovák nemzetiségi köznevelési intézményeket.

Közleményük szerint a következő tanévtől az Országos Szlovák Önkormányzat (OSZÖ) átvenné a tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola működtetését. Erről az OSZÖ a város polgármesterével és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megyei vezetőjével szándéknyilatkozatot írt alá a két államtitkár jelenlétében.

Hölvényi György államtitkár és Latorcai Csaba helyettes államtitkár felkereste a békéscsabai Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületét is. Az intézmény épületének felújításához államtitkárságuk az elmúlt két évben több mint 100 millió forinttal járult hozzá - emelte ki a tárca.

Az Emmi államtitkárai tájékozódtak továbbá a támogatásokból megvalósított és a még hátralévő felújítási munkákról, a várható támogatási igényekről. 2012-ben az államtitkárság 30 milliós támogatásából megújult az intézmény konyhája, a tavalyi év végén elnyert 22 millió forintból pedig a folyosók, illetve azok bútorzatának megújítását tervezik. A felújítás befejezéséhez további támogatásra lesz szükség, amelynek pontos összegéről, illetve ütemezéséről megkezdődtek az egyeztetések - olvasható az Emmi közleményében.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!