Nagyvilág

2012.12.04. 07:52

Szíria - Washingtont aggasztják a vegyi fegyverek

Washington, 2012. december 3., hétfő (MTI) - Az Egyesült Államok egyre erősebben aggódik amiatt, hogy a szíriai rezsim vegyi fegyvereket vethet be ellenzékével szemben, ezért készenléti terveket dolgoz ki - közölte a Fehér Ház szóvivője hétfőn Washingtonban.

Washington, 2012. december 3., hétfő (MTI) - Az Egyesült Államok egyre erősebben aggódik amiatt, hogy a szíriai rezsim vegyi fegyvereket vethet be ellenzékével szemben, ezért készenléti terveket dolgoz ki - közölte a Fehér Ház szóvivője hétfőn Washingtonban.Jay Carney azután szólalt meg, hogy Hillary Clinton külügyminiszter Prágában figyelmeztetett Szíriát: Washington cselekedni fog, ha Damaszkusz vegyi fegyvert vetne be. Carney szerint az Egyesült Államok figyelemmel kíséri az "érzékeny" anyagok terjedését és az ilyen létesítmények szaporodását Szíriában.

A Fehér Ház szóvivője ugyanakkor kitért a készenléti tervek tartalmára vonatkozó kérdés elől. Hangsúlyozta viszont, hogy Barack Obama elnök szerint a vegyi fegyverek bevetése átlépné az Egyesült Államok tűréshatárát.

"A világ figyel" - hangoztatta Carney, hozzátéve, hogy Bassár al-Aszad elnök felelni fog tetteiért.

Amerikai katonai források szerint a szövetséges országok hírszerzése vegyifegyver-komponensek mozgására lett figyelmes az elmúlt napokban. Washingtont azóta aggasztja, hogy az Aszad-rezsim bevetheti vegyi fegyvereit vagy elveszítheti az ellenőrzést felettük.

Amerikai külügyi források szerint Washington kész lesz Patriot típusú föld-levegő rakétákat szállítani a Szíriával határos Törökországnak, ha azt a többi NATO-ország is támogatja a szövetség eheti, brüsszeli csúcstalálkozóján. Ankara a novemberi határincidensek után kért NATO-segítséget a déli határai mentén működő légvédelem megerősítésében. A rakétákat néhány héten belül a helyszínre lehet telepíteni.

A Damaszkusz környéki biztonsági helyzetre hivatkozva az ENSZ hétfőn elrendelte, hogy a nélkülözhető feladatokat ellátó alkalmazottjai hagyják el Szíriát.

Hétfő délelőtt a szíriai állami televízióban közleményt olvastak be, amelyben a damaszkuszi rezsim közölte: "ha rendelkezésére áll is ilyen fegyver, semmilyen körülmények között sem engedi meg, hogy azt a népe ellen használják".

- Pogár Demeter, MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!