Nagyvilág

2012.12.01. 11:25

Gyöngyösi felszólalása - Az Európai Szocialisták Pártja elítélte a beszédet

Brüsszel, 2012. november 30., péntek (MTI) - Az Európai Szocialisták Pártja (PES) pénteken nyilatkozatban ítélte el Gyöngyösi Márton e héten az országgyűlésben tett kijelentését.

Brüsszel, 2012. november 30., péntek (MTI) - Az Európai Szocialisták Pártja (PES) pénteken nyilatkozatban ítélte el Gyöngyösi Márton e héten az országgyűlésben tett kijelentését.

A jobbikos országgyűlési képviselőt a PES közleménye szélsőjobboldali magyar parlamenti képviselőnek minősítette, és azt a kijelentést tulajdonította neki, miszerint minden Magyarországon élő zsidót nyilvántartásba kellene venni, mint olyan személyeket, akik nemzetbiztonsági veszélyt jelentenek.

Az európai szocialista pártok ernyőszervezetének megfogalmazása szerint a Jobbik "közel áll" a Fidesz-kormányhoz.

A PES nyilatkozata idézte Szergej Sztanisevet, az európai szocialisták elnökét, aki szerint a Jobbik ismét bebizonyította, hogy "a félelemkeltés és az előítéletesség olvasztótégelye".

"Nincs semmilyen demokratikus javaslatuk, és a gyűlölet nyelvére süllyesztik le a politikai vitákat" - fogalmazott Sztanisev. Felhívta a figyelmet az általa "roma falunak" minősített Gyöngyöspata elleni rasszista támadásokra, és megállapította: ezek a szélsőséges csoportok nem csupán a kisebbségekre, hanem a magyarországi és az egész európai demokráciára nézve is fenyegetést jelentenek.

A PES elnöke felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy "végre foglaljon állást, és büntesse meg ezeket a szégyenletes cselekedeteket, minden kapcsolatot megszakítva a Jobbikkal".

Az európai szocialisták szerint a konzervatív Fidesz-kormányt visszatérően bírálják azért, mert nemtörődöm módon kezeli a Jobbik és más szélsőséges csoportok erőszakos, rasszista cselekményeit. A gyöngyöspatai konfliktust - olvasható a nyilatkozatban - széles körben úgy értékelik, hogy a Fidesz nem tudja megvédeni a kisebbségeket ezektől a szélsőjobboldali csoportoktól.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!