Nagyvilág

2012.11.19. 16:47

Pussy Riot-ügy - Az együttes börtönben lévő tagjai kénytelenek megválni ügyvédjeiktől

Moszkva, 2012. november 19., hétfő (MTI) - A Pussy Riot orosz punkegyüttes két börtönben lévő tagja arra kényszerült, hogy megváljon ügyvédjétől - közölte hétfőn az egyik jogi képviselő.

Moszkva, 2012. november 19., hétfő (MTI) - A Pussy Riot orosz punkegyüttes két börtönben lévő tagja arra kényszerült, hogy megváljon ügyvédjétől - közölte hétfőn az egyik jogi képviselő.

Nyikolaj Polozov ügyvéd elmondta: tekintettel a nagy társadalmi visszhangra és a védenceikre gyakorolt nyomásra - az elítéltekkel saját érdekükben kötött megállapodás szerint - kollégáival, Mark Fejginnel és Violetta Volkovával úgy döntöttek, hogy felhagynak Marija Aljohina és Nagyezsda Tolokonnyikova védelmével.

Polozov hozzátette, hogy a punkegyüttes tagjai nem maradnak jogi képviselet nélkül.

Mark Fejgin, a Pussy Riot tagjainak másik volt ügyvédje internetes naplójában azt írta:" Épp most tagadták meg, hogy találkozhassunk Nagyezsdával (Tolokonnyikovával) a 14-es számú javító-nevelő táborban. A megállapodásunk szerint, mi - Volkova, Polozov és én - kiszállunk a Pussy Riot-ügyből!"

Társait, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Marija Aljohinát a moszkvai bíróságon, illetve az Emberi Jogok Európai Bíróságánál Irina Hrunova, az Agora jogvédő szervezet ügyvédje fogja ellátni - jelentette be Tolokonnyikova férje.

A punkegyüttes tagjai a szerintük törvénytelen őrizetbe vétel és az ellenük hozott ítélet miatt nyújtottak be panaszt a strasbourgi emberi jogi bíróságon

A Pussy Riot három tagját "vallási gyűlölet által motivált garázdaságért" ítélték el augusztusban. A fiatal nők februárban több társukkal együtt a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban maszkot viselve, gitárokon játszva "imádkoztak" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, akit májusban harmadszor is államfőnek iktattak be Oroszországban.

Aljohina az Urál hegységben lévő Bereznyiki javító-nevelő táborba november 9-én érkezett meg. Tolokonnyikovát október végén vitték a Mordvin Köztársaságban lévő táborba.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!