Nagyvilág

2012.09.17. 17:02

Iszlámellenes film - Angela Merkel: a film bemutatásának tiltását mérlegelik a német hatóságok

Berlin, 2012. szeptember 17., hétfő (MTI) - A muzulmán világban erőszakos tiltakozást kiváltó iszlámellenes amerikai videofilm németországi bemutatásának tiltását fontolgatják a német hatóságok - közölte hétfőn Berlinben Angela Merkel német kancellár.

Berlin, 2012. szeptember 17., hétfő (MTI) - A muzulmán világban erőszakos tiltakozást kiváltó iszlámellenes amerikai videofilm németországi bemutatásának tiltását fontolgatják a német hatóságok - közölte hétfőn Berlinben Angela Merkel német kancellár.

A kancellár elmondta: a szólásszabadság kiemelten fontos érték, de vannak korlátai. Ez az oka annak, hogy kitiltották Németországból Terry Jones amerikai lelkészt.

A koránégetési terveiről ismert tiszteletes egy szélsőjobboldali német szervezet meghívására utazott volna Berlinbe, hogy részt vegyen az Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) című film bemutatóján és a vetítést követő nyilvános vitán. A német belügyminisztérium vasárnap rendelt el beutazási tilalmat ellene.

A német hatóságok a bemutató megtiltását is fontolgatják - mondta Angela Merkel. Hozzátette: el tudja képzeli, hogy "alapos indokok" támasztják alá a tilalmat, hiszen a rendezvény veszélyeztetheti a közrendet.

A német kancellár egyúttal önmérsékletre szólította fel a film körül kialakult konfliktus résztvevőit. "Az erőszak nem lehet eszköz semmilyen vitában" - hangsúlyozta.

Kartúmban, a szudáni fővárosban pénteken a feldühödött tömeg megtámadta a német nagykövetséget. A képviseletet már korábban kiürítették, így nem esett bántódása a német diplomatáknak, az épület viszont kigyulladt. Ezzel összefüggésben a kancellár kiemelte: a német nagykövetségek védelmének biztosítása "alapvető feltétel" a nemzetközi kapcsolatokban.

A szudáni külügyminisztérium a támadás előtt egy nappal egy közleményben bírálta a kancellárt, amiért 2010-ben átadott egy kitüntetést Kurt Westergaard dán grafikusnak, és díjátadó beszédében a sajtószabadság példájaként méltatta az öt évvel korábban a muzulmán világban felháborodással fogadott Mohamed-karikatúrák rajzolójának munkásságát.

Merkel hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: ma sem változtatna a beszéd szövegén, továbbra is úgy véli, hogy a grafikus munkássága a szólásszabadság példája. Az "más lapra tartozik, hogy mennyire ízlésesek" a Mohamed-karikatúrák - mondta Angela Merkel.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!