Nagyvilág

2012.07.25. 19:02

Román belpolitika - Ponta azt kéri Barrosótól, buzdítsa a románokat a népszavazáson való részvételre

Bukarest, 2012. július 25., szerda (MTI) - Victor Ponta román miniszterelnök azt kérte José Manuel Durao Barrosótól, az Európai Bizottság elnökétől, hogy buzdítsa a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló népszavazáson való részvételre a románokat - olvasható abban a levélben, amelyet Ponta az uniós végrehajtó bizottság elnökének címzett.

Bukarest, 2012. július 25., szerda (MTI) - Victor Ponta román miniszterelnök azt kérte José Manuel Durao Barrosótól, az Európai Bizottság elnökétől, hogy buzdítsa a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló népszavazáson való részvételre a románokat - olvasható abban a levélben, amelyet Ponta az uniós végrehajtó bizottság elnökének címzett.

A levelet a Mediafax román hírügynökség ismertette szerdán. Romániában vasárnap rendezik a Basescu leváltásáról szóló referendumot, amelyen a felfüggesztett államfőt támogató PDL távolmaradásra szólította fel szimpatizánsait. Ponta szerint ezzel a döntéssel Basescu és a PDL "megsértik a demokratikus értékeket és játékszabályokat, valamint visszaélést követnek el az alkotmánnyal és a jogállamisággal szemben".

Ponta levelében arra panaszkodik, hogy a referendum bojkottálására "bujtogatja" Basescu és a PDL az embereket, és így akarják érvényteleníteni a népszavazást. Ez utóbbi ugyanis csak akkor lesz érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők fele plusz egy fő voksol. Mint írta, tudomása van olyan esetekről is, amikor a PDL tagjai jogtalanul visszatartották az állampolgárok személyazonossági igazolványát, hogy ne szavazhassanak a vasárnapi referendumon.

Ponta tájékoztatta Barrosot, hogy a népszavazást az alkotmányos előírásoknak és a Velencei Bizottság ajánlásainak megfelelően szervezik meg, és Basescu, valamint az őt támogató párt ennek ellenére szólította fel támogatóit, ne vegyenek részt a népszavazáson. Úgy véli, hogy ezzel nem tartják tiszteletben a demokratikus játékszabályokat, és feszültséget keltenek a román társadalomban. "Amint helyesen állította, a demokrácia a játékszabályok betartásán alapszik, de amint láthatja, Basescu és a PDL nem tartják be ezeket a szabályokat, és meg akarják osztani a román társadalmat" - írta Ponta Barrosonak.

A kormányfő arra kéri Barrosót, hogy miután a múlt héten aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Romániában fennáll a lehetősége "a demokrácia útjáról való letérésnek", most vegye figyelembe azt is, hogy Traian Basescu ugyanazokat a demokratikus értékeket sérti meg. A levél végén Ponta azt írja: "nagyra értékelendő" lenne, ha Barroso a román népet arra buzdítaná, hogy "gyakorolja a referendumon való szavazás demokratikus jogát".

Az Európai Unió vezetői korábban élesen bírálták a Victor Ponta vezette román kormányt amiatt, hogy egy hét alatt leváltották az ellenzéki házelnököket, az ombudsmant, csökkentették az alkotmánybíróság hatáskörét, majd felfüggesztették hivatalából az államfőt, ami a leváltásáról szóló népszavazás kiírását vonta maga után.

Viviane Reding igazságügyi biztos szerdán közölte, hogy az Európai Bizottság továbbra is aggódik a romániai belpolitikai fejlemények miatt, és várja, hogy a kormány tettekre váltsa Victor Pontának a demokratikus rend megerősítésére tett írásos vállalásait.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!