Nagyvilág

2012.07.10. 17:52

Ratifikálta Oroszország WTO-csatlakozását az orosz parlament alsóháza

Moszkva, 2012. július 10., kedd (MTI) - Az orosz parlament alsóháza, a duma ratifikálta kedden Oroszország csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO).

Moszkva, 2012. július 10., kedd (MTI) - Az orosz parlament alsóháza, a duma ratifikálta kedden Oroszország csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO).

A parlamenti jóváhagyást az ellenzék egységesen elutasította, mert attól tart, hogy Oroszország vesztesen kerül ki a piaci versenyből.

A kormánypárti többség révén azonban az orosz törvényhozás alsóháza 238 szavazattal ratifikálta az egyezményt a név szerinti szavazáson.

Az eljárási rendnek megfelelően 30 nap múlva Oroszország ténylegesen a Kereskedelmi Világszervezet 156. tagja lesz.

A WTO miniszteri értekezlete tavaly december 16-án döntött úgy, hogy felveszi tagjai közé az Oroszországi Föderációt, amely a csatlakozásra 18 évet várt.

Oroszország WTO-tagsága az uniós exportot évente mintegy 4 milliárd euróval emeli. Az oroszok az európai termékeket jóval alacsonyabb áron tudják majd megvásárolni, miközben olajukat és gázukat kedvezőbben értékesíthetik.

Andrej Belouszov gazdaságfejlesztési miniszter az ellenzéki aggodalmakra válaszolva egyebek között arról beszélt, hogy az import termékekre kiszabott vám 2013-től való csökkentésével járó közvetlen veszteségek 118 milliárd rubelre (826 milliárd forint) tehetőek, ám arra számítanak, hogy a valódi veszteség a költségvetés számára kisebb lesz a kereskedelmi forgalom várható növekedése révén.

Az Oroszországgal folytatott kereskedelemben - a csatlakozást követően - a végső kötelező importvám-plafon átlagosan 7,8 százalék lesz, a mezőgazdasági termékek esetében 10,8 százalék, míg a feldolgozóipari termékeknél 7,3 százalék.

A végső, kötelező vámplafont már a csatlakozást követően rögtön alkalmazzák az importáruk több mint harmada esetében, a vámtarifák egy része viszont csak három év múlva, vagy ennél is később lép életbe. A leghosszabb - 8 éves - végrehajtási időszak a szárnyas-importra vonatkozik.

Martonyi János külügyminiszter egy június 29-i budapesti szakmai tanácskozáson elmondta: a WTO-csatlakozás után "a mainál is kiszámíthatóbb orosz üzleti környezet", az átláthatóbb és stabilabb szabályozás nyomán alighanem bővül a magyar export, nőnek a befektetések Oroszországban.

Oroszország felvételével a WTO immár a világkereskedelem 97 százalékát fedi le.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!