Nagyvilág

2012.06.07. 17:05

Választási részvételre buzdítják híveiket a romániai magyar egyházak vezetői

    Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2012. június 7., csütörtök (MTI) - Több nyilvánosságra hozott dokumentumban is választási részvételre buzdítják híveiket az erdélyi magyar egyházak vezetői.

 

 

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2012. június 7., csütörtök (MTI) - Több nyilvánosságra hozott dokumentumban is választási részvételre buzdítják híveiket az erdélyi magyar egyházak vezetői.

 

Az MTI-hez eljuttatott közös közleményükben Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke, Bálint-Benczédi Ferenc, az Erdélyi Unitárius Egyház püspöke, Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, és Kovács Sándor, a Kolozs-Dobokai Római Katolikus egyházmegye főesperese is arra kérik híveiket, hogy június 10-én mindenképpen menjenek el szavazni. "Lelkiismerete és meggyőződése szerint mindenki szavazzon a magyar nemzeti közösség érdekeit, törekvéseit felvállaló, eltökélt magyar személyekre és szervezetekre" - áll az egyházi vezetők állásfoglalásában. "Lelkiismereti kötelességünk ott lenni, ahol rólunk döntenek" - állapítják meg az egyházi vezetők.

A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke, Jakubinyi György a templomokban is felolvasott felhívásában arra érte híveit, hogy vasárnap járuljanak az urnákhoz és szavazzanak. "Lelkiismeretük szerint olyan személyekre adják szavazatukat, akikről tudják, hogy egyházunk és népünk érdekeit védik, az egységet ápolják. Olyan jelöltekre, akik már bizonyítottak az elmúlt években, és a sok külső és belső támadás ellenére is hűek maradtak népünkhöz" - áll az érseki felhívásban.

Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke pásztori üzenetében elszomorítónak és elgondolkodtatónak tartotta, hogy a magyarságon belüli küzdelmek a legmagasabb szinteket érték el, "miközben kevesen maradtak, akik az ország többségének pártjaival veszik fel a küzdelmet". Úgy vélte, ez a viselkedés tovább mélyíti a magyarság szétszóródását. "Menjünk el szavazni, azzal a várakozással, hogy az eredmény megmutatja az erővonalat, amit felismerhetünk és követhetünk" - fogalmazott Csűry István nagyváradi református püspök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!