Nagyvilág

2012.06.05. 19:07

Németh Zsolt: Nem lehet sokáig elodázni a román-magyar kormányközi párbeszéd megkezdését

Székelyudvarhely, 2012. június 5., kedd (MTI) - Nem lehet sokáig elodázni a romániai magyarság érdekeit sértő bukaresti kormányzati intézkedésekről szóló, a két kormány közötti párbeszéd megkezdését - jelentette ki Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden székelyudvarhelyi sajtótájékoztatóján.

Székelyudvarhely, 2012. június 5., kedd (MTI) - Nem lehet sokáig elodázni a romániai magyarság érdekeit sértő bukaresti kormányzati intézkedésekről szóló, a két kormány közötti párbeszéd megkezdését - jelentette ki Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden székelyudvarhelyi sajtótájékoztatóján.

Németh Zsolt az MTI kérdésére elmondta, Victor Ponta román kormányfő nem kezdeményezte a megbeszélést Orbán Viktor miniszterelnökkel, amikor a magyar kormányfő az európai kohéziós alapokról folytatott június 1-jei tanácskozáson Bukarestben járt, márpedig a házigazda román kormánynak kellett volna ezt megtennie. "Gondolom, hogy a román fél még nem áll készen arra, hogy megvitassuk azokat a kérdéseket, amelyek a kétoldalú kapcsolatokban felmerültek" - jelentette ki Németh Zsolt. Ezek sorában a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának a kérdését és a román parlament által elfogadott választójogi törvényt említette.

Németh Zsolt hozzátette, a magyar fél készen áll a párbeszédre, és azt gondolja, hogy folytatni kellene "a mézes éveknek nevezhető" időszakot, amikor közösen meg tudták oldani a vitás kérdéseket. "Most annak vagyunk a tanúi, hogy egyoldalú döntések születnek Bukarestben. Olyan döntések, amelyek ellentétesek a magyarság érdekeivel" - tette hozzá Németh Zsolt, aki annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy túl sokáig nem lesz elodázható a párbeszéd megkezdése.

A külügyi államtitkár úgy vélte, indokolatlanul jelenik meg a kormányközi kapcsolatok napirendjén Nyirő József újratemetésének az ügye. Ezt a magyar kormány kegyeleti ügynek tekinti, Nyirő József életútjának a kutatását a történészekre bízza. "Ebbe az álvitába nem hagyja magát belerángatni a kormány" - jelentette ki az államtitkár, majd hozzátette: "Nyirő József porai jelenleg a levegőben lebegnek, el kellene azokat helyezni a földben".

Németh Zsolt elmondta, ő maga is érzékeli, hogy Erdélyben aggasztó mértékű a magyar szervezetek közötti széthúzás. "Az a feladatunk, hogy egy új egység irányába próbáljuk a pártoskodást terelni" - jelentette ki az államtitkár. Hozzátette, a régi egység a "kéz kezet mos" elv alapján formálódott, ezen az alapon pedig már nem lehet új egységet teremteni.

A székelyudvarhelyi sajtótájékoztatón Toró T. Tibor, az EMNP elnöke, valamint a párt helyi polgármesterjelöltje és megyei önkormányzati elnökjelöltje is részt vett. Toró T. Tibor hangsúlyozta, az új egységre a vasárnapi önkormányzati választások után lesz igazán szükség. Ekkor derül ki ugyanis, hogy a magyar pártok képesek-e együttműködni a közösség érdekében.

Németh Zsolt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének, Tőkés Lászlónak a meghívására jött Székelyudvarhelyre, ahol az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös rendezvényt tart kedd este a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.

- MTI, Gazda Árpád -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!