Nagyvilág

2012.06.06. 16:30

Kaszjanov: a politikai válság szélesedéséhez vezet a büntetések szigorítása

    Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. június 6., szerda (MTI) - A tömegrendezvényeken elkövetett szabálysértések büntetésének a szigorítása szabad utat nyit a megtorlás előtt és a politikai válság kiszélesedéséhez vezet - vélekedett szerdai közleményében Mihail Kaszjanov volt orosz miniszterelnök.

 

 

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. június 6., szerda (MTI) - A tömegrendezvényeken elkövetett szabálysértések büntetésének a szigorítása szabad utat nyit a megtorlás előtt és a politikai válság kiszélesedéséhez vezet - vélekedett szerdai közleményében Mihail Kaszjanov volt orosz miniszterelnök.

 

A Parnasz (Népszabadság párt) társelnöke arra reagált, hogy az Állami Duma után a Szövetségi Tanács, az orosz parlament felsőháza is elfogadta a szabálysértés büntetési tételeinek jelentős növelését tartalmazó törvénymódosítást.

Az ellenzéki politikus cinikus átverésnek nevezte közleményében a kormányzó Egységes Oroszország párt érvelését, miszerint a törvény külföldi példákat követ. "A hatalom számára szabad út nyílik, hogy az általa irányított bíróságok révén megtorolhatja a növekvő társadalmi és politikai tiltakozást" - közölte a volt orosz kormányfő.

A kormányzó Egységes Oroszország párt által kezdeményezett és a párt parlamenti többségének köszönhetően elfogadott módosítás szerint a megmozdulásokat szervező magánszemélyek akár háromszázezer rubelt (körülbelül 2,1 millió forintot) is fizethetnek, vagy maximum kétszáz óra közmunkára ítélhetők, ha a bíróság felelősségre vonja őket a tüntetéseken, békés felvonulásokon vagy bármilyen más megmozduláson történt szabálysértésért. A tömegrendezvényeken szabálysértést elkövetőkre a jelenlegi egy-kétezer rubeles (7-8 ezer forintos) büntetés helyett akár 20 ezer rubeles (140 ezer forint) bírságot is kivethet a bíróság.

A gyülekezési joggal ütköző szabálysértésekért kiszabható büntetési tételek korábban néhány ezer rubelt tettek ki Oroszországban. Az ellenzék kezdettől fogva hevesen ellenezte a módosítást, amelyet az orosz államfőnek is alá kell írnia, hogy életbe léphessen.

Vlagyimir Lukin, az Orosz Föderáció emberi jogi biztosa a törvénymódosítást bírálva furcsállta, hogy ajánlásaira az orosz törvényhozás még csak nem is reagált. Azt remélte, hogy az államfő visszaadja a törvényhozásnak az elfogadott módosítást. Lukinhoz hasonlóan Mihail Fedotov, az államfő mellett működő emberi jogi tanács elnöke közölte, a testület arra fogja kérni Putyint, hogy vétózza meg a törvényt. A vezető orosz jogvédő szervezetek is ezzel a kéréssel fordulnak Vlagyimir Putyinhoz.

Dmitrij Peszkov, az elnök szóvivője Pekingben közölte: Putyin csak egy esetben vétózza meg a törvénymódosítást, ha az ellentmond a demokratikus jogok betartására vonatkozó, általánosan elfogadott európai gyakorlatnak. A szóvivő hangsúlyozta: a gyülekezési törvény nem korlátozhatja a polgárok demokratikus jogait, de figyelemmel kell lennie és biztosítania kell a társadalom egészének érdekeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!