Nagyvilág

2012.05.03. 09:16

Új jövőképet vetítene a nagyhatalmak elé a kínai elnök

Peking, 2012. május 3., csütörtök (MTI) - Szakítani kellene azzal a hagyományos nézettel, hogy a nagyhatalmak előbb vagy utóbb konfliktusba keverednek egymással, s ehelyett a meghatározó hatalmak közötti kapcsolatépítés új formáit volna jó megkeresni - jelentette ki a kínai államelnök csütörtökön Pekingben.

Peking, 2012. május 3., csütörtök (MTI) - Szakítani kellene azzal a hagyományos nézettel, hogy a nagyhatalmak előbb vagy utóbb konfliktusba keverednek egymással, s ehelyett a meghatározó hatalmak közötti kapcsolatépítés új formáit volna jó megkeresni - jelentette ki a kínai államelnök csütörtökön Pekingben.

Hu Csin-tao (Hu Jintao) a témáról a Kína és az Egyesült Államok közötti stratégiai és gazdasági párbeszéd negyedik fordulójának hivatalos megnyitóján beszélt. Őt követően az ország államtanácsosa arra hívta fel a figyelmet, hogy Kínának jogában áll más fejlődési utat választani, mint amilyen az Egyesült Államoké.

Függetlenül attól, hogy a világban milyen változások történnek és a két országban a helyzet hogyan alakul, Kínának és az Egyesült Államoknak elkötelezetten törekednie kell arra, hogy egy újfajta kapcsolatrendszer szülessen a meghatározó államok között - húzta alá Hu, megjegyezve, hogy ehhez kreatív gondolkodásra és konkrét lépésekre van szükség.

Hu szerint az "új típusú" kapcsolat megalapozásához Kínának és az Egyesült Államoknak az egyenlőség, a kölcsönös megértés és tisztelet alapján kell cselekedniük, s a különbségeket korrekt módon kell kezelniük. Megismételte: fontosnak tartja egymás érdekeinek és aggodalmainak elfogadását és tiszteletben tartását.

A kínai elnök kiemelte: az általa javasolt út csak a kölcsönös bizalom esetén valósítható meg. A világ elég nagy ahhoz, hogy Kína és az Egyesült Államok más országokkal együtt, békében fejlődhessenek - mondta.

A két országnak a békét és a stabilitást kell elősegítenie az ázsiai és csendes-óceáni térségben, s fokoznia kell a térségi és nemzetközi ügyekben összehangolt fellépésüket - jelentette ki Hu.

A tárgyalásokon Kína delegációvezetője, Taj Ping-kuo (Dai Bingguo), a külügyeket a kormányban a legmagasabb szinten felügyelő államtanácsos beszédében arra figyelmeztetett: senki se várja a kínai emberektől, hogy elhagyják a saját útjukat. Hangsúlyozta, hogy az államközi kapcsolatokban mennyire fontos az alapvető nemzetközi normák betartása, egymás szuverenitásának, alapvető érdekeinek, a másik ország társadalmi rendszerének és fejlődési módjának tisztelete.

"Az 1,3 milliárd kínainak jogában áll másfajta fejlődési utat választani, mint amilyen az Egyesült Államoké vagy más nyugati országoké. Egy olyan utat, amely megfelel Kína nemzeti feltételeinek, s egyaránt gyümölcsöző a kínaiaknak és a külvilágnak is" - húzta alá Taj.

A kétoldalú konzultációkon jelen vannak - az amerikai elnök megbízottaiként - Hillary Clinton külügyminiszter és Timothy Geithner pénzügyminiszter, kínai partnereik, és mindkét részről kormányzati hivatalok vezetői.

- MTI, Trebitsch Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!