Nagyvilág

2012.05.14. 15:04

Törölné a parlamenti bejutási küszöböt a román kormányzó pártszövetség

    Bukarest, 2012. május 14., hétfő (MTI) - Törölné a parlamenti bejutási küszöböt a román Szociálliberális Szövetség (USL), amely már kezdeményezte a romániai választási rendszer módosítását.

 

 

Bukarest, 2012. május 14., hétfő (MTI) - Törölné a parlamenti bejutási küszöböt a román Szociálliberális Szövetség (USL), amely már kezdeményezte a romániai választási rendszer módosítását.

 

Ezt Victor Ponta miniszterelnök, az USL társelnöke erősítette meg hétfőn egy sajtótájékoztatón. Elmondta: a választási törvény módosításának képviselőházi vitáján törölni fogják a parlamenti küszöböt azért, hogy az egyéni választókerületekből csak az első helyezett juthasson mandátumhoz.

Az USL egyfordulós, egyéni választókerületes, többségi választási rendszert javasolt, amely a jelenlegi arányos rendszert helyettesítené.

A szenátus már megszavazta a módosítást, amely azonban még nem tartalmazta a küszöb törlését. Ponta szerint a képviselőházban a jövő héten ezt a módosítást is benyújtják, amit ha megszavaznak, a pártoknak nem kell már összegyűjteniük a szavazatok legalább 5 százalékát a parlamentbe való bejutás érdekében.

A küszöb törlését Crin Antonescu, az USL liberális társelnöke is támogatja, aki szerint az új választási rendszer leegyszerűsítheti a romániai parlamenti erőviszonyokat, és a nagy-britanniaihoz hasonló kétpárti rendszer alakulhat ki.

Azt követően merült fel a küszöb kiiktatása, hogy az egyfordulós rendszerben - amelyben a jelöltek relatív többséggel is mandátumot szerezhetnek - hiába szerzi meg országosan a voksok 5 százalékát egy párt, ha egyetlen jelöltje sem végez első helyen a választókerületben. A küszöb létét az teszi fölöslegessé, hogy az USL ragaszkodik a töredékszavazatok visszaosztásának megszüntetéséhez, és azt akarja, hogy csak az első helyen végzett jelöltek jussanak mandátumhoz.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke hétfőn ismét élesen bírálta a kormánypártok által javasolt többségi rendszert, amelyet a román politikában "katasztrófát okozó cunaminak" nevezett. Az RMDSZ azt akarja, hogy arányos és ne többségi szavazási rendszer maradjon érvényben.

Az RMDSZ az alkotmánybíróságon készül megtámadni a választási törvény módosítását, amennyiben a képviselőház is megszavazza azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!