Nagyvilág

2012.05.08. 12:21

Szerbiai választás - Ljajic: a szandzsáki főmuftinak mennie kell fiaskója miatt

Belgrád/Budapest, 2012. május 8., kedd (MTI) - A szerbiai elnökválasztási fiaskó miatt nem lehet többé szandzsáki főmufti Muamer Zukorlic - jelentette ki Rasim Ljajic szerbiai munkaügyi miniszter, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt (SDPS) elnöke.

Belgrád/Budapest, 2012. május 8., kedd (MTI) - A szerbiai elnökválasztási fiaskó miatt nem lehet többé szandzsáki főmufti Muamer Zukorlic - jelentette ki Rasim Ljajic szerbiai munkaügyi miniszter, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt (SDPS) elnöke.

A bosnyák politikus a Dnevni Avaz című szarajevói napilapnak adott keddi interjúban a szandzsáki választás eredményeit elemezve mondta ezt.

"Ő (Zukorlic) megbukott. Ez az ember a lehető legmélyebb szintre taszította az iszlám közösséget, és ez az amit szankcionálni kellett ezen a választáson. Zukorlic többé nem lehet főmufti sem" - mondta Ljajic.

A politikus - aki gyakorlatilag a Milosevic-rezsim bukása óta tagja a szerb kormányoknak - azt mondja, hogy Zukorlic a többségben muzulmánok lakta délnyugat-szerbiai Szandzsák székvárosban, Novi Pazarban is 19 százaléknál kevesebb szavazatot kapott, és Szerbiára vetítve a polgárok kevesebb, mint egy százaléka adta rá voksát.

Ljajic azt mondja, hogy pártja ellenben jól szerepelt, Novi Pazarban, Prijepoljéban és Pribojban is hatalomra jutott, és valószínűleg minden szandzsáki településen stabil politikai szövetséget fog alkotni majdani koalíciós partnereivel.

"Mindenesetre az egy nap nagy Szandzsák életében, mert Zukorlic főmufti, illetve azok, akik Szarajevóból támogatják, immár a politikai múlthoz tartoznak" - mondja Ljajic, akik szerint Zukorlic még a szülőfalujában is veszített - most is ott élnek a szülei -, illetve a Szarajevóban szavazóktól mindössze négy voksot kapott.

A szerbiai muzulmánok évek óta erősen megosztottak, mind politikai, mind egyházi értelemben. Közösségük két részre szakadt, s az egyik - Zukorlic főmufti vezetésével - a boszniai egyházi főtanácsnak (rijasetnek), s az azt felügyelő Mustafa Ceric reisz-ul-ulémának rendelte alá magát, míg a másik ág - Muhamad Jusufspahic belgrádi és egyben szerb főmuftival az élén - saját legfőbb vezetőt választott Adem Zilkic személyében.

Az egyházszervezeti ellentétek kiéleződéséhez jelentősen hozzájárult a Belgrádban, illetve Novi Pazarban székelő vezető muzulmán politikusok hatalmi harca. Muamer Zukorlicot a másik táborhoz tartozó szerbiai muzulmán politikusok már többször bírálták túlzottnak minősített politikai szerepvállalásáért.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!