Nagyvilág

2012.05.14. 13:33

Jól haladnak a vencsoui pénzügyi reformok

Sanghaj, 2012. május 14., hétfő (MTI) - Lassan kezdődtek ugyan, de az elemzők és a statisztikák szerint is jó irányba haladnak a magáncégeket és kis- és közepes vállalkozásokat megsegítő vencsoui (Wenzhou) átfogó pénzügyi reformok Kínában.

Sanghaj, 2012. május 14., hétfő (MTI) - Lassan kezdődtek ugyan, de az elemzők és a statisztikák szerint is jó irányba haladnak a magáncégeket és kis- és közepes vállalkozásokat megsegítő vencsoui (Wenzhou) átfogó pénzügyi reformok Kínában. 

A gazdaság lassulását, az exportpiacok gyengeségét és a szűk hitelfelvételi lehetőségek következményét a kínai városok közül talán leginkább megsínylő Vencsou városában tavaly augusztushoz képest áprilisban már 30 százalékkal esett vissza a Kínában illegálisnak számító magánszemélyektől való kölcsönzés - derül ki a statisztikákból. A város tavaly éppen az illegális kölcsönök és azokat visszafizetni nem tudó, öngyilkosságot vagy menekülést választó vállalkozók tucatjai által vált híressé, akik mintegy 10 milliárd jüan (360 milliárd forint) adósságot hagytak maguk mögött. A kínai vezetés idén március végén jelentette be, hogy kísérleti reformok bevezetésével segít Vencsoun. Ennek első lépéseként április végén magánkölcsönöket regisztráló szolgáltatóközpont nyílt a városban, mely az illegális kölcsönöket legalizálandó a hitelnyújtó és a hitelt felvenni szándékozó magánszemélyeket a bankrendszeren kívül immár törvényesen is összekapcsolja. A központ igazi sikernek számít, hiszen épp a legnagyobb bajban lévő kis- és középvállalkozásokat segíti, melyeknek a nagybankok nem szívesen hiteleznek.

A magántulajdonban lévő pénzügyi szolgáltatások fejlesztése mellett a reformcsomag összeállítói falusi bankok, vidéki pénzügyi együttműködések felállítását sürgetik. Következő lépésként a magáncégeknek jogot biztosítanak vállalati kötvények kibocsátására, valamint források gyűjtésére, de az intézmények közvetlen offshore beruházásokat is eszközölhetnek majd. Az első eredmények és a hitelezési statisztikák a reform első intézkedéseinek sikerét támasztják alá, erős ugyanakkor a terveket kritizálók tábora is. Ők elsősorban a kísérleti program országos rendszerbe be nem illeszthető voltát kifogásolják, mondván a magánkölcsönt nyújtó intézetek teljesen el vannak vágva a pénzügyi rendszer más elemeitől, mások attól tartanak, egy kedvezőtlenebb gazdasági környezet az egész reformtörekvés sikerét alááshatja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!