Nagyvilág

2012.05.15. 10:46

Hihetetlen: Bionikus lábakkal "futotta le" a maratont

A deréktól lebénult Claire Lomas a világon elsőként teljesítette bionikus robotlábak segítségével a londoni maratoni távot.

A deréktól lebénult Claire Lomas a világon elsőként teljesítette bionikus robotlábak segítségével a londoni maratoni távot.

Claire Lomas, aki világ életében aktívan sportolt 2006-os lovasbalesete óta deréktól lefelé lebénulva él egy tolókocsihoz kötve. Mostantól vasasszonyként emlegeti a világ, ugyanis 16 nap alatt, így utólsóként de teljesítette a 42,2 kilométeres londoni maratoni távot.

"Nagyon nehéz volt a karjaimnak, mentálisan pedig kemény, mert nem érzem a lábaimat, és minden egyes lépésemre koncentrálnom kellett" - nyilatkozta Lomas a brit sajtónak.

Bár több tucat kerekes székes résztvevő teljesítette az idei londoni maratont, Lomas az első, aki bénulása után is saját lábán tette ezt meg. A ReWalk elnevezésű bionikus sétáló eszközt az Argo Medical Technologies nevű izraeli cég alkotta meg. A 18 kilogrammos motorizált bionikus szerkezet a láb külső oldalán fekszik fel, és segíti használója lépéseit.

A ReWalkkal való járás meglehetősen igénybe veszi használóját. Lomas körülbelül 2,4 kilométert sétál naponta az eszközzel, felső testével egyensúlyozva képes irányítani a robottal megtett lépéseit.

Bár még drága és nehézkes is, de a ReWalk a hasonló első generációs roboteszközökkel együtt ígéretes jövőt hordoz a mozgáskorlátozottak számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!