Nagyvilág

2012.05.07. 15:12

Formaldehiddel kezelik a kínai kelt

  Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2012. május 7., hétfő (MTI) - Mérgező formaldehiddel tartósítják a szállításra váró friss káposztákat Kína legjelentősebb zöldségtermelő bázisában, a kelet-kínai Santung tartományban - terjedt el a hét végén internetes fórumokon.

 

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2012. május 7., hétfő (MTI) - Mérgező formaldehiddel tartósítják a szállításra váró friss káposztákat Kína legjelentősebb zöldségtermelő bázisában, a kelet-kínai Santung tartományban - terjedt el a hét végén internetes fórumokon.

Mint kiderült, a jelenség általános, a "titkos" gyakorlat szakmai berkekben régóta ismert. Nyilvánosságra kerülése az online blogokban komoly felzúdulást keltett, s a kínai élelmiszerhamisítások újabb botrányaként emlegetik.

Az oknyomozó civilek arról számoltak be, hogy a nagybani zöldségárusok Csingcsou (Qingzhou) településen formaldehid oldatot szórnak a kínai kelre, hogy piacra kerüléséig a hosszú úton is "friss" maradjon.

A Hszinhua hírügynökségnek a hírek nyomán készített összeállításából is kiderül, az eljárás immár több éve "népszerű" módja a zöldségek "frissen tartásának", s nem csak Csingcsouban, a kínai kel hagyományos termőhelyén. Innen egyébként főleg az északkeleti országrészt, és a környező - keleti parti - tartományokat látják el a népszerű zöldségféléből.

Ha a "kezelés" elmaradna, a teherautókra szorosan felpakolt káposzták 2-3 nap alatt, megrohadnának - magyarázta egy termelő az újságíróknak. Mint mondta, ezért is hunynak szemet a gazdák a szállítók, kereskedők bevett gyakorlata felett. A riporterek a fuvarra váró gépkocsik rendszámából azt látták, hogy az árut akkor éppen Pekingbe, Honan (Henan), Hopej (Hebei) és Sanhszi (Shanxi) tartományokba, valamint Belső-Mongóliába vitték.

A rendőrség megkezdte az ellenőrzéseket és már kereskedők tucatjait hallgatták ki, többeket tetten értek. Az egyik "érintett" kereskedő elmondta, úti célja 10 órára van, s ezért kénytelen a kémiai megoldáshoz folyamodni. Megjegyezte, csupán azt teszi, amit mások is, 3-4 éve. A zöldségkereskedők Santung és Hopej más részein ugyanígy járnak el - magyarázta.

Csao Ming-li (Zhao Mingli) azt is elmondta, hogy a vegyszert egy szakboltban vásárolta, 2,5 liter csupán hét jüanjába (245 forint) került, s ez a mennyiség 20 tonna zöldség frissen tartásához elegendő.

A szert leginkább a tavasszal és nyáron betakarított káposztára fecskendezik, télen, a csúcsidőszakban, nincs rá szükség - derült ki.

A kihallgatott kereskedők elmondták, ők maguk is fogyasztanak az effajta káposztából, csupán előzőleg lehántják róla a külső leveleket, levágják a törzsét és jól megmossák.

Tunghszia (Dongxia) járásban máris biztonsági ellenőrzésbe kezdtek, amely 46 mezőgazdasági feldolgozóra, 80 kereskedőre és csaknem 400 termelőre terjed ki. Ezzel egy időben hatalmas, a formaldehid egészségre káros hatására és ellenőrzésekre figyelmeztető poszterek út menti elhelyezéséről döntöttek.

A megoldás a hűtőkocsi lenne, mondták a hivatalban, de tudják, hogy ezek megvásárlása jelentős befektetést igényel, a termék árát pedig megdrágítaná.

Korábbi jelentésekből arra lehet következtetni, hogy a formaldehid oldatot más helyeken gombák és a tenger gyümölcsei tartósításához is használták.

A formaldehid elsősorban fertőtlenítésre, tartósításra és balzsamozásra használt vegyi anyag; mérgező és rákkeltő. Különösen is veszélyes a bőrre, a szemre és a légzőszervekre. Az élelmiszerekben E240 néven terjedt el. Az Európai Unióban tartósításra és balzsamozásra 2007 ősze óta tilos használni, az Egyesült Államokban szintén rákkeltő anyagnak minősítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!