Nagyvilág

2012.05.23. 15:57

Berlusconi szerint vége lett az általa vezetett pártnak

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2012. május 23., szerda (MTI) - Saját pártja végéről beszélt Silvio Berlusconi a Szabadság Népe (PdL) által az időszaki helyhatósági választásokon elszenvedett vereség után.

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2012. május 23., szerda (MTI) - Saját pártja végéről beszélt Silvio Berlusconi a Szabadság Népe (PdL) által az időszaki helyhatósági választásokon elszenvedett vereség után. 

"A PdL-nek vége. A PdL többé nem az én pártom" - mondta a volt olasz kormányfő a római palotájában, a Palazzo Grazioliban munkatársaival és 2008-2011 közötti kormánya volt minisztereivel tartott megbeszélésen. Berlusconi szavait a résztvevők továbbították a sajtónak. A Berlusconi által 1993-ban Forza Italia névvel alapított, majd 2009-től Szabadság Népe névre átkeresztelt jobbközép pártszövetség a május 21-én lezárult helyhatósági választásokon jelentősen veszített támogatottságából. A balközép Demokrata Párt (PD) tizenöt polgármesteri széket szerzett, a PdL hatot, a 2007-es helyhatósági választásokon az arány még 17-9 volt a PdL javára. Sandro Bondi, a PdL koordinátora benyújtotta lemondását, ám azt Berlusconi és Angelino Alfano főtitkár nem fogadta el. Az idén 76 éves Berlusconi 1994 óta négyszer volt Itália miniszterelnöke, tavaly novemberben veszítette el parlamenti többségét. 2001 nyarán Alfanót nevezte ki utódjának. Berlusconi már a helyhatósági választások május 6-7-i első fordulója után a mérsékelt erők összefogásáról beszélt, azt sem titkolva, hogy már kitalálta az új párt nevét is. Sajtóértesülések szerint Berlusconi a Kereszténydemokrata Uniót (UDC) vezető Pierferdinando Casinivel és Luca Cordero di Montezemolóval, a Ferrari elnökével készül szövetségre lépni.

A Grazioli palotából érkező hírek szerint Berlusconi új politikai projekten dolgozik, melyet szerinte "ismét csakis ő vezethet". Altero Matteoli PdL-szenátor, volt munkaügyi miniszter úgy nyilatkozott "Alfano csodát tett, de most stratégiaváltásra van szükség". Andrea Ronchi, volt EU-ügyi miniszter úgy fogalmazott, jelenleg " a pártban teljes a káosz, mindenki mindenkinek az ellensége. Senki sem tudja, mi fog történni. Az biztos, hogy egy korszak lezárult". A Corriere della Sera napilapnak írt nyílt levelében a 65 éves Montezemolo megerősítette, hogy az általa 2009-ben alapított Italiafutura alapítvánnyal már a 2013-as választásra készül. Kijelentette, Olaszországnak "új vezetői rétegre van szüksége", de hangsúlyozta, hogy kizárja az erőltetett szövetségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!