Nagyvilág

2012.05.09. 14:47

Aggasztó Görögország helyzete a német iparszövetség szerint

  Berlin, 2012. május 9., szerda (MTI) - Mélyen aggasztónak nevezte a görögországi választások nyomán kialakult helyzetet a német iparszövetség (BDI) elnöke. Hans-Peter Keitel szerdán Berlinben elmondta: a politikai stabilitás és az európai elkötelezettség hiánya elbizonytalanítja a befektetőket.

 

Berlin, 2012. május 9., szerda (MTI) - Mélyen aggasztónak nevezte a görögországi választások nyomán kialakult helyzetet a német iparszövetség (BDI) elnöke. Hans-Peter Keitel szerdán Berlinben elmondta: a politikai stabilitás és az európai elkötelezettség hiánya elbizonytalanítja a befektetőket.

Keitel hangsúlyozta: a BDI jelenleg nem tudja javasolni német vállalatoknak, hogy Görögországban eszközöljenek beruházásokat. "Fogalmunk sincs, merre tart Görögország" - mondta, hozzátéve, hogy a beruházásokhoz megbízható partner kell, akivel 10-20 évre szóló megállapodást lehet kötni.

Kifejtette: Görögország sorsa az euróövezeti tagság miatt az ország és a gazdaság méreténél jóval nagyobb jelentőséggel bír, ezért a német ipar szereplőit tömörítő szövetség is "mély aggodalommal" szemléli a fejleményeket. A görögök számára kedvezőbb lenne, ha az euróövezetben maradnának, a sikeres válságkezelésnek azonban előfeltétele a stabilitás és az elköteleződés az európai integráció mellett.

A BDI elnöke külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen az euróövezeti válságról általánosságban szólva hangsúlyozta: nem valódi vita a fiskális szigor és a növekedés ösztönzése közti fesztültségről szóló diskurzus, hiszen "mindenki növekedést akar" és mindenki szeretné az államháztartási hiány, illetve az államadósság csökkentését is, de nem lehet megfeledkezni arról, hogy a válságot az állami túlköltekezés és eladósodás váltotta ki. Az államok ezzel a politikával "elveszítették szuverenitásuk egy részét" és "zsarolhatóvá váltak" a pénzügyi piacok által, ezt a kiszolgáltatottságot pedig csak az államháztartás rendbetételével lehet megszüntetni.

Keitel hangsúlyozta: nincs más választás, mint a konszolidáció, és a növekedésnek sincsen alternatívája, állami forrásokkal viszont nem lehet ösztönözni a gazdaságot, "mert nincs rá pénze az államnak". A közpénzből finanszírozott programok továbbá nem vezetnek hosszabb fenntartható gazdasági növekedéshez. Ugyanakkor az állam a növekedést gátló elemek kiiktatásával, a szabályozás egyszerűsítésével és a nagy szerkezetek - például az oktatási rendszer - korszerűsítésével támogathatja a gazdaságot.

Hans-Peter Keitel pénzügyi vonatkozásban egyedül az uniós támogatások területén lát tennivalót. Kifejtette: hatékonyabban is el lehetne költeni az uniós forrásokat, ezt mutatja például Spanyolország esete, hiszen ott igen jelentős fejlesztéseket valósítottak meg uniós támogatásból, az ország mégis komoly gondokkal küszködik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!