Nagyvilág

2012.04.17. 17:25

A határátlépés feltételeinek rendezését várja Magyarországtól az UMDSZ

Ungvár, 2012. április 17., kedd (MTI) – Magyarország miniszterelnökének címzett nyílt levélben sürgeti a Záhony-Csap határátkelőhelyen kialakult tarthatatlan helyzet rendezését az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ).

Ungvár, 2012. április 17., kedd (MTI) – Magyarország miniszterelnökének címzett nyílt levélben sürgeti a Záhony-Csap határátkelőhelyen kialakult tarthatatlan helyzet rendezését az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ).

Az MTI-hez kedden eljuttatott levél, amelyet Spenik Sándor, az UMDSZ ungvári városi szervezetének elnöke jegyez, mindenekelőtt arra emlékeztet: az utóbbi hetekben számos - a gazdasági, önkormányzati, oktatási, kulturális, egyházi és más szférában tevékenykedő, valamint az emberi kapcsolatok ápolásában érdekelt - ungvári lakos fordult a szervezethez olyan panasszal, hogy csak több órás várakozás után léphetett Magyarország területére.

Az írás utal arra a magyarországi bejelentésre, hogy kilépő irányban a megnövekedett forgalom miatt 3–4 órát kell vesztegelni a Záhony-Csap határátkelőhelyen, s ezért a magyar hatóság – a további torlódás elkerülése érdekében – a szomszédos határátkelők igénybevételét javasolja az utazóknak. A levél szerint azonban az Ungvár térségében élők számára ez nem jelent megoldást, mivel a kerülő és a várakozási idő összességében meghaladja a három órát.

A nyílt levél arra is emlékeztet, hogy a hivatalos ügyekben eljáró utasok nem értik, mi akadályozza a közúti határátkelőhelyen a zavartalan ki- és beléptetést, ki és mi lassítja Magyarország irányába a beléptetést a tiszabecsi, beregsurányi és záhonyi közúti határátkelőhelyeken. Ezért azt javasolja, hogy a hivatalos ügyekben eljárók – delegációk, turistabuszok, küldöttségek, vállalkozók – számára a magyar hatóságok biztosítsanak zöldfolyosós belépési lehetőséget, így gyorsítva meg az országba való beutazásukat.

A levél szerint a „benzinturizmus” visszaszorítására hozott magyarországi intézkedéstől sokan a forgalom csökkenését remélték, s bár az utasforgalom jelentősen visszaesett, a belépési várakozási idő azonban megnőtt. A határátkelőket a szankciók ellenére is az üzemanyag- és a megélhetési turizmus uralja, kiszorítva a fontos ügyekben eljárókat – olvasható az írásban, amely szerint a hosszú várakozás miatt jelentősen visszaesett a turisták és a rokonlátogatásra utazók száma. Így a korábban Magyarországot választó ukrajnai turisták többsége is más országokba szervezi nyári programjait, s az országhatár "átjárhatatlansága" miatt visszafejlődőben vannak a hagyományőrző együttesek, nyári iskolai táborozások csereakciói, a testvériskolai, testvértelepülési kapcsolatrendszerben szervezett látogatások. A határátkelőkön uralkodó állapotok – folytatódik a levél – árnyékot vethetnek a Határtalanul program megvalósítására, és a 2012. évi labdarúgó Európa-bajnokságra Ukrajnába utazók nagy száma érzékenyen érintheti a záhonyi és a szomszédos határátkelők munkáját, felborítva a jelenlegi munkarendet.

Az UMDSZ a felsorolt problémák megoldásához Orbán Viktor miniszterelnök közreműködését kéri. A párt szerint közös érdek, hogy zökkenőmentesek legyenek az ukrán-magyar, s ezen belül a magyar-magyar kapcsolatok. "Nem szeretnénk, ha az egykori szovjet politikai vasfüggönyt a schengeni adminisztrációs-gazdasági vasfüggöny váltaná fel" – zárul a magyar szervezet levele.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!